Bir anaokulu içinde kullanılan teknik ekipman, donanım ve teçhizatın tamamını ifade eden nesnelerin tamamı anaokulu malzemeleridir.
Bir anaokulunda olması gereken malzemeleri detaylı bir şekilde ele aldığımız yazımızdan umarız keyif alırsınız. Detaylarıyla anaokulu malzemeleri nelerdir? Bölüm bölüm inceleyelim.
Milli Eğitim Bakanlığının yönetmeliğinde bir anaokulunda olması gereken zorunlu bölümler belirlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre bölümler aşağıda liste halinde verilmiştir.
Bölümlere göre detaylandırarak ilerleyelim.
Anaokulu müdür odası, anaokulunun yüzünü temsil eder. Ne kadar detaylı olacağı size bağlı. Örnek vermek gerekirse, 50 kapasiteli bir anaokulunda yapacağınız müdür odası ile 100 kapasiteli bir anaokulunun müdür odası aynı şekilde yapılmayacaktır.
“Sonuçta müdür odası takımı aynı değil mi?” diye düşünebilirsiniz. Teorik olarak aynı ama işlevsellik anlamında aynı değildir. 100 öğrencinin evrakları, programlar, portföyleler, resmi evraklar gibi hususları ele aldığımızda dolap unsurları ilk etapta karşımıza çıkacaktır.
Sadece bir müdür odası oluşturmuyoruz. İşlevsellik katmamız gerekiyor.
Anaokulu müdür odasında olması gereken malzemelere bakalım.
Bir anaokulu müdür odasında bulunması gereken malzemeler listenin dışında zevkinize göre oluşturulabilirsiniz. Tablo, çiçek gibi süs eşyaları kullanabilirsiniz. Şimdi anaokulu sınıflarına bakalım.
Anaokulunuzda sınıf oluştururken bu işi ne kadar bilinçli yaparsanız o kadar avantajlı olacaksınız. Bu konuda çok örneğimiz var. Öncesi ve sonrası arasında fark çok ciddi.
Bir anaokulu açmak istiyorsanız ve anaokulu malzemeleri alacaksanız size bir tavsiyemiz var. Önce ne yaptığınızı ve yapacağınızı netleştirmeniz gerekmektedir. Neden mi?
Eğer amacınız kaliteli bir eğitim vermek ise o zaman Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim müfredatına göz atmanızda fayda var. Açık açık söylemek gerekirse bir anaokulu sınıfında masa, sandalye, dolap ve minder dışında olması gereken bir çok malzeme bulunmaktadır.
Okul öncesi eğitim müfredatında bir anaokulu sınıfında olması gereken alanlar belirlenmiştir. Bu alanlar;
Öğrenme merkezleri eski adıyla ilgi köşeleridir. Burada bir açıklama yapmak gerekiyor. Öğrenme merkezleri günlük eğitim akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler
doğrultusunda seçilmiş farklı materyalleri de barındıran, birbirinden çeşitli malzemelerle (çocuk boyundaki dolap/raflar, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri veya yere yapıştırılan bantlar, vb.) ayrılmış olan oyun alanlarıdır. Öğrenme merkezleri sınıf içinde özelliklerine göre yerleştirilmelidir.
Öğrenme merkezleri günlük eğitim akışında yer alan etkinliklerde ele alınan kazanım ve göstergeler doğrultusunda seçilmiş farklı materyalleri de barındıran, birbirinden çeşitli malzemelerle (çocuk boyundaki dolap/raflar, pano, farklı renkte halılar, yer döşemeleri veya yere yapıştırılan bantlar, vb.) ayrılmış olan oyun alanlarıdır. Öğrenme merkezleri sınıf içinde özelliklerine göre yerleştirilmelidir.
MEB Okul Öncesi Eğitim Müfredatı 4 bölüm 1 Başlık
Peki bildiklerimizin dışında bir anaokulu sınıfında neler olmalı.
İdeal olarak hazırlanmış bir anaokulu sınıfında, eğitim bir süre sonra kalitesini en üst seviyeye taşıyacaktır. Biraz daha farklı ele alacak olursak bir anaokulunda TKY ( Toplam Kalite Yönetimi) uygulamasını gerçekleştirmeniz çok kısa sürede sizi tanınır hale getirecektir.
Anaokulu sınıf içinde bulunan bölümleri oluşturmak her zaman mümkün olmayabilir. Sınıfın büyüklüğü ya da küçüklüğü gibi durumlarda her malzeme sınıf içinde yer almayabilir. Anaokulu bina seçimi ve detaylarını sayfamızda bulabilirsiniz.
Bir şekilde duymuş olabileceğiniz ve bizim de en çok karşılaştığımız konulardan biri de atölye sistemidir. Gerek danışmanlık hizmeti gerekse telefonla ya da maille gelen konuda istek genel olarak şu.
“Ben atölye sistemi yapmak istiyorum. Çocuklar her bir etkinlik için farklı sınıflarda olsunlar.“
Anaokulu Malzeme Seçimi İsteği
Böyle bir ortamın oluşması mümkün olmakla birlikte, doğruluğu konusunda ciddi fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Genelde bu düşüncede olanların amacı, rakiplerinden farklı olarak hareket etmek istemeleridir. Bir nevi rekabet üstünlüğü oluşturmak diyebiliriz.
Konu ile ilgili olarak MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü sayfasında bulunan okul öncesi eğitim programının tamamına http://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesi/ooproram.pdf bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Okul öncesi eğitim programını incelediğinizde açmayı düşündüğünüz eğitim kurumunda kullanacağınız anaokulu malzemeleri ve alanları daha net bir şekilde ortaya çıkarabileceksiniz.
Yönetmelik gereği zorunlu alanlardan biridir. Genellikle gördüğünüz kaydırak, salıncak, tahteravalli gibi dış mekan oyun grupları diyebiliriz.
Oyun bahçesindeki ana amaç çocuğun hareket gelişimini desteklemektir. Hareket gelişimi desteklenirken sadece psikomotor gelişimleri söz konusu değildir.
Hareket etkinliğinin amacı, çocukların temel hareket becerilerini geliştirerek çocuğun fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişimine ve öz bakım becerilerine katkıda bulunmaktır.
Çocukların fiziksel ve motor yeterliliklerinin, algısal motor gelişimlerinin ve hareket becerilerinin yani yer değiştirme, nesne kontrolü ve denge becerilerinin geliştirilmesini içeren etkinliklerdir. Bu etkinlikler süresince çocukların temel hareket becerileri, beden farkındalığı motor yeterliliği, güç, koordinasyon, hız, çabukluk) ve fiziksel yeterliliği (esneklik, kuvvet, dayanıklılık) gelişir.
Oyun bahçesinin amacına uygun olarak istediğiniz tarzda oluşturabilirsiniz. Bu konu size kalmış durumda.
Oyun bahçesinde kullanılan malzemelere genel olarak baktığımızda metal aksamlı olanlar ile emprenye ahşap ürünlerden oluştuğunu fark edersiniz. Piyasada çeşitli fiyatlarla bulabileceğiniz oyun parkları bulunmaktadır. Bizim tavsiyemiz güvenliği de ön plana alma noktasında tamamen ahşap malzemelere odaklanmanızdır.
Anaokulu açmak için bina bulduğunuzda yapmanız gereken kapasite tespiti olmalıdır. Sadece yemekhane olsun diye yapılan ortamlarda, uygulamalarda problem çıkabilir. Nedir bu problemler?
Anaokulu yemekhanesi oluştururken, toplam kapasitenizin en az yarısının yemek yiyebileceği büyüklükte olmalıdır. Genellikle atıl alan olarak düşünüldüğünden büyüklüğü ya da küçüklüğü bir şey değiştirmez diye düşünülür.
Yemekhanenin büyüklüğüne göre masa ve sandalye eklemeniz gerekecektir. Öncelikli olarak iki kalem ürün yeterli gibi görünebilir.
Anaokulu yemekhanesi yaparken işlevselliği ön planda tutmanız mutfak işleyişini de kolaylaştıracaktır.
Bir detay daha verelim:
Anaokulu yemekhanesi yaparken alan hesaplamasını her bir çocuk için 0,5 m2 alan olacak şekilde hesaplayın. Yani kapasiteniz 100 ise:
100*0,5= 50 m2 Yemekhane alanı olmalıdır.
Tercihinize göre ortamı şenlendirmek adına figürler ve işlevsel ekipmanlar yerleştirebilirsiniz.
Anaokulu malzemeleri içinde görünmeyen ama olmazsa olmaz unsurlardan biri de tuvaletlerde kullanılacak ekipmanlardır. Bu ekipmanların başında tuvalet bölmeleri gelmektedir.
Anaokulu tuvaletlerinde resimde görünen tarzda ara bölmeler yapılmalıdır. Bazen kompakt malzemeden bazen MDF bazen de suntadan yapıldığına şahit olduk. Tavsiyemiz suya dayanıklı olmasıdır. Ama ben uzun vadede sorun yaşamak istemiyorum derseniz o zaman kompakt sistemler en sorunsuz olanı ama maliyet olarak ta en yüksek olanıdır.
Anaokulu ve kreşlerde tuvaletlerinde aşağıdaki malzemelerin olması beklenir.
Anaokullarında zorunlu olan bölümler haricinde yapılan bölümlerde bulunmaktadır. Bunlar aşağıda liste halinde verilmiştir.
Anaokulu binasının uygun olması halinde bu bölümlerden istediğinizi yapabilirsiniz. Anaokullarında zorunlu olmayan bölümlerden en sık kullanılanlarını da belirtmiş olalım. Binanın uygun olması durumunda;
Şimdi buradaki alanları görselleriyle görelim.
Kurucu odası için müdür odasında kullanılan malzemelerin hemen hemen aynıları kullanılabilir.
Genellikle kampet kullanılır. Kampetin bir kaç çeşidi bulunmaktadır. Plastik kampetler ve ahşap kampetler olarak. Her ikisi de kendi içinde farklı malzemelerle yapılmaktadır. En düşük fiyat süngersiz plastik kampet en yüksek fiyatlı olanı ise ahşap kampettir. Ahşap kampetler suntalam, mdf ve masif ağaçtan yapılmaktadır. Bütçenize uygun olanı belirleyebilirsiniz.
Uyku odasında kampet dışında dolap yapmanızı tavsiye ederiz. Bu dolapta çocukların uyku için getirdikleri malzemeleri bulundurmanız gerekecektir.
Ekstra olarak uyku odasını eğlenceli hale getirmek için figürler kullanabilirsiniz.
Kurduğumuz anaokullarında çok amaçlı salonu hem oyun alanı, hem veli toplantıları için uygun hale getirmeyi amaçlıyoruz. Resimde Antalya’da bulunan Bilgin Akademi Anaokulunun oyun alanını görmektesiniz.
Bu oyun alanı toplamda 104 metrekare. Burada bir sahne bulunmakta. Aynı zamanda sahnenin yanında kulis var. Tiyatro, sinema, drama ve gösteri gerektiren her durumda burayı kullanmak mümkündür. Oyun alanında bir çok malzeme taşınabilir durumda yapılmıştır.
Veli toplantıları ve grup etkinlikleri bu kısımda yapılacak şekilde planlanmıştır.
Oyun alanı içinde taşınabilir genellikle hareket gelişimini destekleyici malzemeler yer almıştır.
Çok amaçlı salonlardan hangi anaokulu malzemeleri kullanılacak?
Büyüklüğe bağlı olarak, sizde istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz.
Listeyi istediğiniz gibi artırabilirsiniz.
Anaokullarında iki tip mutfak yapabilirsiniz. Birincisi ev tipi mutfak diğeri ise endüstriyel.
Kapasite yoğunluğu ve işlevsellik açısından tavsiyemiz endüstriyel mutfak yapmanız yönündedir. Lakin endüstriyel mutfak maliyetleri biraz yüksek olacaktır. Temizlik ve hijyen açısından en sağlıklısı diyebiliriz.
Daha düşük kapasiteli yerlerde ise ev tipi mutfak yapabilirsiniz. Kullanım açısından baktığımızda pişirme ve temizleme ünitelerinin olması gerekiyor. Anaokulu malzemeleri mutfak bölümünde kullanılacak malzemeleri aşağıda listelenmiştir.
İsteğe göre listenizi artırabilir ya da farklı seçenekler kullanabilirsiniz.
Bir anaokulunun en önemli kısımlarından biridir. Bu kısım genellikle anaokulu girişlerinde yapılmalıdır. İlk intibanın ortaya çıktığı ve velinin okulunuz hakkındaki ilk izlenimlerini bu kısım oluşturacaktır.
Veli bekleme alanında olması gereken anaokulu malzemeleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
Bu kısım için de isteğinize göre malzemeler ekleyebilir ya da çıkarabilirsiniz. Tavsiyemiz kaliteli bir giriş oluşturmanız yönündedir.
Anaokulu açarken ihtiyaçlarınızın tespit edilmesi önemlidir. Proje çalışmalarını mutlaka yapmanızı tavsiye ederiz.
Anaokulu danışmanlığı ve anaokulu kurulumu çalışmalarımızda önce ihtiyaç analizi yapıyoruz. Bu sayede normale göre %30 a kadar tasarruf sağlayabiliyoruz. Size de tavsiyemiz bu konuda mutlaka bir plan oluşturun ve plana sadık kalın.
İşin belki de en zor tarafı plana sadık kalmak olmaktadır. Neden mi? Bir işi bilen yapar yapamayan çamur atar gibi bir söz var. Siz işe başladıktan sonra bilen de bilmeyen de projenizi farklı bir tarafa çekme eğilimine girecektir. Burada dik duruş önemlidir.
Anaokulu malzemeleri seçerken bizimle iletişime geçmeniz halinde, anaokulunuz için gerekli olan maliyetleri ortaya çıkarabiliriz. Anaokulu yerleşim planını tarafımıza göndermeniz durumunda ücretsiz olarak fiyat analizi çıkarabiliriz.
Bu sayede en düşük ve en yüksek maliyetlerin neler olduğunu tespit etme şansınız olur. Bilgi almak için iletişim linkinden mesaj gönderebilirsiniz.
Web sitemizdeki diğer anaokulu açma yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.