Anaokulu Danışmanlık neden önemlidir ? Bu yazımızda hem anaokulu hem de kreş ve gündüz bakımevleri için genel bir yapıyı ortaya çıkaracağız. Öncelikle anaokulu mu açmak yoksa kreş mi açmak mantıklı sorularından sonra karşımıza çıkabilecek bir kaç hususu ortaya çıkaracağız.
Öncelikle terimleri netleştirmemiz gerekmektedir.
Herhangi bir yanlış anlaşılmanın önüne geçebilmek için Türk Dil Kurumunun büyük sözlüğünden anaokulu, kreş ve gündüz bakım evi açıklamalarına bakalım.
Öğrenim çağına henüz gelmemiş 2-6 yaş arasındaki çocukları okul düzenine hazırlayan eğitim kuruluşu, ana mektebi.
Anaokulları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışırlar.
Çocuk yuvası ( 0-2 yaş grubu çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı kuruluşlardır ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı olarak çalışırlar. )
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı 3-6 yaş arası çocukların ihtiyaçlarının karşılandığı okul öncesi eğitim kurumlarıdır.
Doğru ifadeyle okul öncesi eğitim kurumu açmak isteyen girişimciler kendi imkanları ölçülerinde araştırmalar yaparlar. Bu araştırmalar neticesinde, anaokulu mu yoksa kreş ve gündüz bakım evi mi olacağına karar verirler.
Burada genellikle bilinen kreş açma yaklaşımıdır. Yani ASPB’ ye bağlı kreş ve gündüz bakımevleri. Neden bu kararı verirler. Çünkü dil alışkanlığından dolayı ben kreş açacağım demektedirler. Bir çok kişide çocuğunu anaokuluna gönderse bile çocuğum kreşe gidiyor diyebilmektedir. Bu da sektörün kendini doğru ifade edemediğinin göstergesidir. Önceliğimiz yaptığımız işin ne olduğunu bilmektir. Bu konuda velileri de bilgilendirecek olan okul öncesi kurumunun yöneticileridir.
Bilinen dil alışkanlığıyla kreş açmak kararını verdik. Bundan sonraki aşamaların nasıl olacağını tespit etmemiz gerekiyor. Bu noktada kurucu kurumu için gerekli personel ihtiyacını karşılıyor. Nasıl olsa öğretmenim bu işi biliyor diyerek hareket ediyor. Sonra öğretmeni ya da müdürüyle birlikte başlıyor çalışmaya. Bir kaç anaokulu deneyimi varsa benim eski çalıştığım yerde şöyle yapmışlardı buraya da öyle birşey yapabiliriz düşünceleri ortaya çıkıyor. Sadece öğretmen değil kurum personeli dışındakilerden de bir çok ses yükseliyor. Kurucunun bu aşamada aklı karışmaktadır. Eğer sektörü çok iyi bilmiyorsa duydukları ile hareket etmek zorunda kalıyor.
Nasılsa yanımızda öğretmenimiz ve müdürümüz var. Sonuçta onlar çalışacak yer hakkında bilgiyi onlar verir. Evet burası çok şirin bir yer olur. Küçük butik bir yer. Yere de karar verildi. Bundan sonraki aşamalar hep deneme yanılma yöntemiyle çözülecek. Karşılaşacağımız maliyetleri kestirmekte çok kolay olmayacak.
Öyle ya da böyle bir şekilde o okul öncesi eğitim kurumu açılıyor. Sonrası çocuk nasıl toplayacağız. Hatta bu konuda bir örnek verelim. Bir öğretmen işe alınırken kurucu tarafından aynen şu cümle kullanılıyor. Bana kaç öğrenci getirebilirsin? …
Önemlidir çünkü, hem zamandan tasarruf edeceksiniz hem de yanlış uygulamaların önüne geçmiş olacaksınız. Bulduğunuz yerin fizibilitesi yapılarak doğru yer olup olmadığı tespit edilecek haliyle siz boşa gidecek olan bir yatırım içerisinde olmayacaksınız. Çok fazla kişiyle uğraşmaktansa belirli sayıda kişilerle iletişiminiz daha kuvvetli olacak.
Yapacağınız anaokulu ya da kreşi bölgesinin en iyisi yapmanın başlangıcını oluşturmaktadır. Sıradan, klasik anaokulu ve kreş mantığından çok uzak, kaliteli eğitimin temellerini ortaya çıkaracaksınız. Bundan sonrası ise tamamen sizin vizyonunuza kalmış…
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.