Anaokulu açmak okul öncesi eğitim kurumlarına ilgi duyan herkesin isteğidir. Yalnız anaokulu açmak yeterli değildir. Devamında başarılı anaokulu olabilmek gerekir.
Başarılı anaokulu olduğunuzda insanlar sizin için en iyi anaokulu yakıştırmasını yapacaklardır. Tabi, eğer siz de istiyorsanız.
Sıfırdan zirveye anaokulu açmak yazımızın ana amacı, Anaokulu açmak isteyenlerin, başarılı anaokulu oluşturabilmelerine katkı sağlamak ve bölgelerinin en iyi anaokulu olmalarını sağlamaktır.
Bu işler kolay olmuyor. Başarılı anaokulu açmak için bir takım gereklilikler vardır. Bu gereklilikleri detaylandırarak anlatacağız.
Şimdi bunlardan birini, ama hepsini anlatacağım. Hazır mısınız?
Sıfırdan zirveye anaokulu açmak için belirli hazırlıklara ihtiyacımız vardır. Bu hazırlıkların ilki ön hazırlık aşaması yani araştırma safhası diyebiliriz.
Eğer aklınızdaki sadece bir anaokulu açmak ise bu kısım size fayda sağlamayacaktır. Ama kazanan bir anaokulu yapacağım derseniz o zaman durum başka. Dışarıdan bakıldığında ” ne olacak alt tarafı bir anaokulu” diyenler olacaktır. Ama bu anaokulunun tüm parası sizin cebinizden çıkıyor. Alt tarafı bir para çıkmıyor.
Şimdi asıl sorumuz şu, bu anaokulu hangi amaçla ve hangi beklentilerle açıyorsunuz?
Bu soruların cevabını verdikten sonra hedefinize nasıl ulaşacağınızı kalem kalem yazmanız gerekecektir. Beklentilerinizi karşılayacak şekilde anaokulu için yer araştırmasına başlayabilirsiniz.
Hemen hemen her yer, bir şekilde anaokulu olabilir. Lakin ihtiyaçlarımıza uygun olanını bulmak biraz zaman alacaktır.
Anaokulu açmak istediğiniz bölgeyi seçtikten sonra, burada bulunan anaokulu ve kreşleri inceleyin.
Bu anaokulu ve kreşler neler yapıyor, nasıl yapıyor, yaptığı işe ne kadar önem veriyor? sorularına cevap arayın. Danışmanlık hizmetimiz kapsamında bu araştırmaları yapıyoruz ve emin olun bu anaokulu ve kreşlerin bizi tanıması mümkün değil. ( meslek sırrı)
Elimizde o kadar değerli veriler geçecek ki bu bilgileri toparlayıp, yapacağımız anaokulunun tüm alt yapısını çıkarıyoruz. Sınıf sayısı, kapasite, fiyat politikası, kurulum sürecinde dikkat edeceğimiz hususlar, hatta içeride kullanacağımız tüm ekipmana kadar detaylı bir proje çıkıyor karşımıza. Anaokulu kurmak için gerekli olan tüm bilgiler elimizin altında.
Dikkat ederseniz çalışmanın bu aşamasında anaokulu açma prosedürü nelerdir gibi bir düşünce içinde değiliz. Bu yalnızca ana okulu ya da kreş açmak isteyenlerin aradığı bilgilerdir. Kazanmak isteyenlerin değil…
Ön araştırma süreci içinde tüm ihtiyaçlarımızın neler olduğunu belirledik. Şimdi ihtiyaçlarımıza uygun bina bulmak. Yukarıda kalın yazıyla belirttiğimiz gibi her yer anaokulu olmaya adaydır. Ama beklentilerimizi karşılayacak olanı bulmak önemlidir.
Sıfırdan zirveye anaokulu açmak ve başarılı olabilmek için bina hayati öneme sahiptir.
Anaokulu açmak için bina araştırmalarında, genellikle bir kaç emlakçıyla görüşülür ya da bölgede kendi imkanlarınızla gözünüze hoş gelen yeri anaokuluna çevirmeyi düşünebilirsiniz. Ama elinizde net veriler olduğunda bulacağınız binanın metrekaresine kadar her detaya hakim olacaksınız.
Anaokulu için binamızı buluyoruz. Sıfırdan zirveye anaokulu kuruyoruz.Anaokulu açmak için bina şartları ile ilgili olarak https://www.okuldanismanligi.com.tr/anaokulu-acmak-icin-bina-sartlari-nelerdir/ yazısına göz atabilirsiniz.
Zaten ilk başta ne yapacağımızı biliyorduk. Bir plan hazırladık ve planımıza sadık kalıp araştırmalarımıza başladık. Şimdi bir anaokulu açmak için bizim açımızdan hayati önem taşıyan konuya geldik. Yerleşim planını öyle hazırlamamız gerekiyor ki tüm alanları en etkin şekilde kullanabilelim.
Yerleşim planı hazırlamak bir anaokulu ya da kreşin kaderini yazmak gibidir. Maksimum kapasite hedefleyerek yaptığımız çalışmalar da oldu, maksimum konfor için yaptığımız çalışmalar da oldu. Burada ki hazırlığın ana unsuru, anaokulu açacağınız bölgeye getirmek istediğiniz kalitedir. Eğer sadece anaokulu açayım ne olacak bir kaç sınıf diyorsanız şimdiden yanıldığınızı söyleyebiliriz.
Yerleşim planı ana okulunuzun kaderini yazmak gibidir. Atladığınız her detay karşınıza farklı şekillerde çıkacaktır. Yerleşim planı oluşturulması anaokulu açmak için gerekli olan şartların %80’ini bitirmek demektir.
Yerleşim planının hassasiyetini belirtmek için bir detay daha verelim. Doğru bir planlamada 1 metrekarenin bize getirdiklerine bakalım.
1 metrekare alan büyüklüğü sağlamak demek, ruhsat alma aşamasında küsüratı üste tamamlamasından dolayı 1 öğrenci kapasitesi getirir. Bir öğrencinin yaşam boyu değeri vardır. Yani 3 yaşında size başlayan bir çocuk sırasıyla 4,5, ve 6 yaşlarını sizinle geçirecek demektir. Yaklaşık 3,5 yıl sizde olacak. Basit bir matematik hesabıyla 42 ay X aylık 1000₺ = 42,000 ₺ rakam kazandırır. Yıllık bazda 12,000₺ demektir.
Eğer sıfırdan zirveye anaokulu açarak çıkmak istiyorsanız, yerleşim planını es geçmeyin.
Yerleşim planınız anaokulu açma maliyetlerini belirleyici en önemli husus olmaktadır. Tadilat çalışmalarının tüm detayları burada belli olacağı gibi, kurulum sürecindeki tüm detayları görebileceğiniz, anaokulu danışmanlık hizmetinin başladığı anda belirlediğimiz ihtiyaçların hayata geçirilme sürecindeyiz.
Yerleşim planı hayati öneme sahip derken arka planında çok şey saklı. Bunlardan biri de maliyet kalemlerinin neler olacağını saptayabilmektir.
Şöyle düşünün, inşaat işlerinden hiç anlamıyorsunuz. Ama elinizde proje var. Çok basit bir yöntemle bir ustanın kaç metrekare duvar öreceğini bilebilir, kaç metrekare fayans alacağınızı, eğer kapı almanız gerekiyorsa ebat ve ölçülerini, pencere detaylarına kadar bir çok unsuru bileceksiniz.
Detaylı yerleşim planı hazırlığıyla malzeme seçimlerinde avantaj sağlayıp anaokulu açma maliyetlerinde %30’a kadar tasarruf sağlayabilirsiniz. Çünkü artık yapacağınız işi çok iyi biliyorsunuz…
Tadilat çalışmaları başlar ve eş zamanlı arka plandaki işlemlerde başlar. Bunlardan birini detaylandıralım.
Zirvede hava soğuktur. Yalnız olabilirsiniz, bir kartal misali. O yüzden herkesin yaptığını değil yapamadıklarına odaklanın.
Bir anaokulu açıyorsanız, ilk hedef kitleniz 3-6 yaş arası çocuğu olan anne-babalardır. Buradan yola çıkarak hedef kitlenize ulaşmanız gerekmektedir. Bunun için neler mi lazım
Sosyal medya platformlarında yerinizi almanız gerekmektedir. Örneğin, facebook, instagram, linkedin gibi. Yalnız önce hedef kitlenizin hangi platformları kullandığını tespit edin.
Neden dijital ortam? Çünkü insanlar elindeki telefonlardan çocukları için anaokulu ve kreş arıyorlar. Yani oturduğu yerden ulaşıyorlar. Dijital ortamda olmak demek, sizin internet ortamında bir anaokulu açmanız demektir. İnsanlar önce sizin dijital varlıklarınıza bakacaklar ve eğer kendilerine uygun bulurlarsa sizi arayacaklar ve anaokulunuza gelmek isteyeceklerdir.
Burada yine çok avantajlısınız. Çünkü bir çok anaokulunun ve kreşin ne bir web sitesi var ne de dijital ortamda varlıkları. O yüzden kim işine daha çok önem veriyorsa o diğerlerinden fazla kazanıyor.
Hatta öyle durumlar oluyor ki insanlar bundan bihaberler. Bir keresinde danışmanlık hizmeti vermek için gittiğimiz bir anaokulunda web siteniz var mı diye soruya evet var deyip, bir dizin sitesindeki bilgilerinden bahsetmişlerdi. Durumu anladıklarında ne kadar gereksiz olduğu fikrine kapılmışlardı.
Sitenizi belirli bir ücret karşılığında dizin sitelerine eklemenizin faydası sadece orada olmanızı sağlar. Eskiden telefon kulubelerinde telefon rehberleri vardı. İnternetin olmadığı zamanlardı tabi. Herhangi bir şeye ihtiyacınız olunca oradan bakardınız. Yani nokta atışı olurdu. Ama bu gün internet sayesinde insanlar istedikleri bilgiye direkt olarak birinci kaynağına ulaşabiliyorlar. Yine nokta atışı yapıyor. Ama burada alternatifler çok fazla.
Bir anaokulunun web sitesinin olmaması, ya da olup güncel olmaması çok büyük eksikliktir. İnsanların sizi daha iyi tanıyabilmeleri için bir ortam hazırlamanız gerekmektedir. Bu detayı atlamayın ve gereken önemi verin…
Anaokulu açmaya karar verdiğinizde, aklınızda bir takım fikirler oluşur. Branş dersleri, tam gün ingilizce eğitimi, robotik kodlama gibi popüler ilgi alanlarını keşfedersiniz ve kendi anaokulunuzda olması için tercihler yaparsınız. İşte tam da bu konuda bir felsefeniz var diyebiliriz.
Anaokulu veya kreş açanların hepsi okul öncesi eğitim sektöründen değildir. Haliyle ortaya çok kozmopolitik bir yapı çıkıyor. Eğitimciler bu durumdan şikayetçi olabilirler. Çünkü eğitim, eğitimcilerin işi derler.
Eğitim her zaman eğitimcilerin işidir ama ticaret girişimcilerin işidir.
Şimdi okul öncesi eğitiminiz olsun ya da olmasın bir detay vereceğiz. Bu detayın bir amacı var. Basit düşün profesyonel yap. İşin basit olan kısmı önce kime hizmet verdiğimizi bilmemizdir.
Okul öncesi eğitim kurumlarının ana amacı ilköğretime çocuk yetiştirmektir. Onların sağlıklı bir şekilde dil gelişimi, sosyal gelişimi, bilişsel gelişimi ve motor becerilerini geliştirmeliyiz ki amacımıza ulaşmış olalım. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. Kimi adına montessori eğitimi der, kimisi waldorf der, kimisi reggio der, kimisi de bizim zamanımızda anaokulumu vardı bak bizde büyüdük der… Bu konu uzar gider.
Şimdi kimin ne düşündüğü ya da yaptığı bizden bağımsızdır. Basit olan kısım önce çocukların gelişim aşamalarını iyi tanıyıp burada geliştirici çalışmaları nasıl ortaya çıkarabileceğimizi belirlemektir.
Okulunuzda yapmayı düşündüğünüz bir branş etkinliğinin, çocuğun gelişimi ile doğru orantılı olmalı ve çocuğun bu duruma karşı yeteneğinin olması esastır. Aksi halde anaokulunda mutsuz çocuklar etrafı doldurur. Ben okula gitmek istemiyorum… diyen çocuklarla karşı karşıya gelmeniz demektir. Böyle söyleyen bir çocukla karşılaşırsanız, bakmanız gereken bir çok yer olacak. Asla tek sebebi yoktur.
Kısa bilgilendirmeden sonra, anlayacağımız husus şudur ki kendi felsefemizi yansıtacağımız. Öyle bir hale getirmemiz gerekiyor ki, anaokulundaki aşçımız bile bu konuda bilgi sahibi olsun. İşte bunun adı kurum kültürü olacak. Şimdi bu konuya giriş yapacağız.
Sıfırdan Zirveye anaokulu açmak için eğitim yaklaşımı ve modellerini çok iyi bilmelisiniz.
Felsefemiz belli, yapmak istediklerimiz belli, şuana kadar yaptıklarımız ortada. Şimdi yapacağımız en önemli unsurlardan biri olan personelimizi seçmek.
Her çalışan gibi anaokulu çalışanları da en iyi yer de çalışmak isterler. Toplam kalite yönetimi olan kurumlarda herkes çalışmak ister ama özel olanlar burada çalışabilirler.
Anaokulu açma yatırımınızı yaparken bir amacınız var. Sürdürülebilirlik.
Nedir sürdürülebilir anaokulu?
Şöyle düşünün, bu anaokulunu kurdunuz ve geriye baktığınızda 20 yıl geçmiş ve hala güncel ve tercih ediliyorsunuz. Şubeleriniz oluşmuş. Nereye gitseniz orada en iyi olmuşsunuz. Çizginizden sapmamış bilakis seviyeyi çok yukarı çekmişsiniz.
Bu konuya neden girdik. Çünkü bir işletmenin uzun soluklu olabilmesi için çalışanların çok büyük etkisi vardır. Öyle çalışanlarınız olmalı ki sizinle emekli olsunlar. Burada biat kültürü çok büyük önem taşımaktadır. Biat etmek koşulsuz herşeyi kabul etmek anlamında olsa da bir personelin çalışma ortamına yüzü asık gelmemesi, bu işi bir zorunluluk olarak görmemesi gerekiyor.
Biz anaokullarımıza öğretmen ya da hizmet personelleri seçerken öncelikle nelerden vazgeçebileceğini ölçüyoruz. Eğer şartları kabul ediyorsa ödül kendiliğinden geliyor. Performansa dayalı bir yaklaşım sergiliyoruz. Yani kazan, kazan mantığı.
Anaokulu yönetimi, mutfağında aşçısından, sınıftaki öğretmenine, temizlik personelinden sekreteryaya kadar bir ekip işidir. Kadronun her biri kendi içinde önemli görevlere sahip olmakla beraber, hepsi sizi yani anaokulunuzu temsil ediyor. O yüzden seçimlerinizi yaparken dikkat etmelisiniz. Herkesten fazla maaşı verin ki, sizin için daha fazla çalışıp üretsinler. Yeni projelerle kapınızı çalsınlar, sizi de kendilerini de geliştirsinler.
Mümkün olduğunca en iyileri ile çalışın, eğer en iyisini bulamıyorsanız onlara yatırım yapın ve en iyisi yapın.
Anaokulu danışmanlığına başladığımız 2009 yılından beri, bu işin sadece kurulum süreciyle beraber işletme yönetimi konusunda da bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyorduk. Hem kendi tecrübelerimiz, hem dışarıdan aldığımız eğitimlerle beraber işletmenin yönetilmesinde bir takım sistemler geliştirdik.
Bu sistemi bir çok yerde denedik. Sonuçlarına şahit olduk. Bu konuyla ilgili daha kapsamlı bir çalışmanın sürdüğünü söyleyebiliriz.
Anaokulu ve kreşlerde gördüğümüz genel mantık nasıl işliyor biliyor musunuz? Bir anaokulu açarım başına da müdürü koyarım. Nasıl olsa her işi o yapıyor. Ben de alışveriş işlerini yürütürüm. Bir şekilde işliyor. Ama oyunu kurallarına göre oynamadığımız takdirde bir yerde tıkanacağımızı söyleyebilirim.
Önemli olan anaokulu açmak değil onu yönetmektir. ( Bir sürücü adayı için önemli olan neyse sizin için de odur.)
Bir gün, bir tanıdık vesilesiyle tanıştığımız anaokulu sahibi ile görüşmemiz oldu. Bu görüşmenin ana amacı öğrenci sayılarının artmamasıydı. Bu güne kadar maksimum 40 sayıya ulaşmışlar ama onun üzerine çıkamamışlar. Bizden talebi ise bu sayıyı artırmak.
Yaklaşık 3 saatlik bir inceleme sonucunda, kurucu ve müdürü ile mini toplantı gerçekleştirdik. Toplantı sonunda müdürümüz üzgün bir ifadeyle “isterseniz istifamı verebilirim” olmuştu. Oysa konunun müdürle alakalı bir kısmı yoktu.
Yukarıda bahsettiğimiz bir konu vardı. Eğitim eğitimcilerin işidir. Malesef burada tüm işletme çorbaya dönmüş kimin ne iş yaptığı belli değil. Bir veli görüşmesinde söyledikleriyle arka plandakiler o kadar farklı şeylerdi ki. Söylediklerinin çoğu ispat gerektiriyordu. Ama o ispati olmadığı için veli bir düşünelim diye çıkıyordu odadan. Geri dönüş elbette yok…
Sıfırdan zirveye anaokulu açmak yazımızı özetleyecek olursak, bir anaokulunun başarılı olabilmesi için önce amaç ve hedeflerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu hedefle birlikte sağlıklı bir planlama yapmak, akabinde personel ve yönetim stratejileriyle sonuca gidebiliriz.
İnsanların sizi tercih edebilmeleri için nedenler oluşturmanız gerekmektedir. Bu nedenleri oluşturamıyorsanız, okul öncesi alana bir anaokulu yada kreş dahil edilmiş olacak.
Diğerleri ne yapıyorsa ben de yaparım diyen bir kurum var karşınızda. Eminim ki buraya kadar okumuşsanız bunu istemiyorsunuz.
Özgün bir anaokulu olmak için yapacağınız işin her detayını bilmelisiniz. İşinizi en iyi siz anlatabilirsiniz bir başkası değil. Tecrübelerinizi kendi yerinizde kullanın. Anaaokulu açarken özgünmüsünüz başlıklı yazımız size farklı bakış açısı kazandıracaktır.
Finans yönetiminize dikkat edin. Mümkün olduğunda hedeflerinizin dışına çıkmayın. Başarılı olabilmeniz sistematik bir çalışma ile mümkündür.
Unutmadan söyleyelim. Bu bilgiler ışığında bir anaokulu açmışsanız zirvede havalar soğuktur. Orası bir kartalın çıkabileceği en üst noktadır. Yalnız olacaksınız. Ne kadar sağlam olursanız ki bu iş bilgisiyle ve işi doğru yapmakla alakalıdır, kimse sizin ne yaptığınızı anlayamayacaktır.
Velilerin ne istediğini iyi analiz edin ve anaokulunuzu bu minvalde hazırlayın. Hedefinizden asla sapmayın uzun vadede kazanan siz olacaksınız. İnsanların sizi tercih edebilmeleri için nedenler oluşturun. Yaptığınız hizmeti çok iyi bir şekilde anlatın.
İşini Bil, Bildiğini Göster…
Tüm bu bilgiler ışığında kendi stratejinizi oluşturduğunuzda doğru yoldasınız. Sıfırdan zirveye adım adım anaokulu açmak yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan tüm soruları bize iletebilirsiniz. Ücretsiz anaokulu danışmanlığı hizmetiyle sorularınıza en doğru cevapları alabilirsiniz.
Anaokulu danışmanlığı hizmeti ile zirveye adım adım yaklaşabilirsiniz. Kısa sürede yüksek doluluk oranına ulaşabilirsiniz. Çünkü sadece bir danışmanlık hizmeti değil, nitelikli bir danışmanlık hizmeti karşınızda olacak.
Anaokulu ve Okul Danışmanlığı hakkında daha fazla bilgiye https://www.okuldanismanligi.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu Kurulum Uzmanı
İhtiyacınız olacak diğer bilgiler
Başarılı Kreş Açma Maliyeti Ne Kadar Olmalıdır? 2020
Türkiyede Kreş Açmak 2020
Anaokulu Açma Planı Nasıl Yapılır?
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.