Mizaç olarak en çok bayanlara yakışan bir iştir kreş açmak. Günümüzde hızla sayıları artan kreş ve ana okullarını düşündüğümüzde, yeni açılacak kreşlerin sürdürülebilirliği her geçen gün azalmaktadır. Bunun birden fazla sebebi vardır. Ama bunlardan en önemlisi tartışmasız, plansız hareket etmek ve işi basite almak, gereken özeni göstermemek. Türkiye’de kreş açmak ne demek tüm unsurlarıyla ele alacağız.
Eğer siz de kreş açmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, işte tüm aşamalarıyla kreş açmanın detayları;
Kreş açma kararı verdikten sonra rüyanızda kreş açtığınızı görmeye başlamışsanız o zaman evren de size mesaj gönderiyor demektir. İnanmak başarmanın yarısıdır derler ya şimdi inandığımızın bir işaretini görmüş olduk.
Danışmanlık hizmetimiz kapsamında söylediğimiz detayı paylaşarak soru cevap şeklinde yazımıza devam edeceğiz.
“Önce ne iş yaptığımızı bilmemiz, anlamamız ve bölgesel koşulları değerlendirmemiz gerekiyor ki, başarılı olabilelim. Yusuf YILMAZ”
Şimdi Türkiye’de kreş veya anaokulu açmak için bilmemiz gereken tüm aşamalara göz atalım.
NOT: Bu yazı hem kreş, hem de anaokulu açmak isteyenler için hazırlanmıştır. Ülkemizde kreş ve anaokulunun genel durumlarını da ortaya çıkararak farklı bakış açısıyla rekabet üstünlüğü sağlayabilmeniz için çalışıyoruz. Şimdi konumuza başlayabiliriz. Kartvizitinizi şimdiden hazırlamaya başlayın.
Türkiye’de kreş açmak isteyenlerin gözden kaçırdığı noktalardan biri olan işletme ile eğitim ayrıştırılmasının yapılamamasıdır. Eğer bir anaokulu ya da kreş açmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken işletme yönetiminin ne olduğunu bilmenizdir. Bir kreşi iki farklı şekilde ama bir bütün olarak yönetebilmeniz gerekmektedir. Eğitim faaliyetleri ile işletme faaliyetleri ayrı konulardır. İki alanda da uzman olmanız gerekmektedir.
Neden bu konuyu açma gereği duyduk;
Türkiye’de kreş açanların yaklaşık %55 lik kısmı küçükten başlayıp büyüme düşüncesinde. Konu büyüme olunca, referans noktalarımızın olması gerekiyor. Nedir bu referanslar? Elbette kreş işletme maliyetleridir.
Kreş açma fikri olan herkesin ilk odak konularından biri maliyet olmasına karşın, %10 luk bir kesim işletme maliyetlerinin bilincinde hareket etmektedir. Fizibilite çalışmalarımızda işletme maliyetlerini çok net bir şekilde ortaya çıkarıyoruz. Tablo o kadar avantajlı bir hal alıyorki, kreş açmak isteyen danışanlarımızın bakış açısı bir anda değişiyor. Kendine olan güveni yerine geliyor. Endişe yerini güvene bırakıyor.
Bölge ve rakip analizleriyle birlikte yapılacak kreşin genel değerlendirmesini oluşturuyoruz. Ardından kreş açma projesinin temeli ortaya çıkıyor. Rekabet avantajı ile birlikte öğrenci bulma kaygısı yaşamadan kreşimizi açıyoruz.
Sonuç her zaman pozitif.
Genel itibariyle Türkiye’de kreş açmak kolay gibi görünen zor bir süreçtir. Okul öncesi eğitim alanında olsun olmasın herkesin konuyla ilgili bir fikri var. Bilen de bilmeyen de bir şeyler yapıyor. Ortaya karışık bir şeyler çıkıyor. Hemen hemen bir çok kurumun kapasite ortalaması 50 diyebiliriz. Çok az yerde 100 kapasite ve üzeri anaokulu ve kreşlerle karşılaşıyoruz.
Bu konu birim maliyetler üzerine kurulu bir modeldir diyebiliriz. Öğrenci birim sayısının artması, maliyetlerin düşmesini sağlamaktadır. Bir örnekle açıklayalım.
Örnek 1
Kreş açan Ayşe Hanımın kirası 5000 ₺dir. Kirası 1 öğrenci olsa da aynıdır, 100 öğrenci olsa da aynıdır. Ama öğrenci başına düşen birim maliyet 5000/1 iken 1000 öğrencide 5000/100 dür. Haliyle birim maliyeti ne kadar düşürebilirsek, bir kreşin karlılığını da o oranda artacaktır.
Bir görüşmemizde konu kreşin nasıl kazanacağını ortaya çıkarmaktı. Öyle ki kurucumuz okul öncesi eğitim alanından olmamasına rağmen, bir kreş işletmesi devralmış. Ne yapacağını bilemediğinden bizi davet etti. Ruhsatı incelediğimizde kapasitenin 26 olduğunu öğrendik. Kreş zarar ediyor ve böyle giderse zaten ömrü uzun olmayacak. Kazanabilecek yapıyı ortaya çıkarmamıza rağmen ciddi bir bütçe ile karşılaştık. Aylık kazanca ulaşabiliyordu fakat bu noktaya kadar ciddi bir sermaye oluşturması gerekiyordu. Sonuç olarak en başa dönmek zorunda kaldı.
İşte tamda bu nokta ülkemizdeki durumu gözler önüne seriyor. Bu alanda başarısız olmak bir şans olarak karşımıza çıkıyor. Tabi bunların o kadar çok sebebi var ki.. Bu yazımızda en önemli gördüğümüz detayları ortaya çıkaracağız.
Kreş açmak istiyorsanız, planlamayı doğru yapmalısınız.
Ülkemizde kreş girişimcilerinin büyük bir kısmı, küçükten başlayıp büyüme düşüncesinde. Hatta 25 öğrencili bir yerden başlayıp yavaş yavaş büyürüm gibi bir düşünce hakim durumda.
Neden bu konuda ısrarcı oluyoruz?
Ben bu işi yaparım diye yola çıktığınızda çevreye de bir mesaj veriliyor. Ahmet bey kreş açacakmış mesajını alanlar desteklemek yerine Ahmet beyin hata yapmasını bekliyor. Olumsuzların çok fazla ele alınması, onun vergisi var sgk’sı var nasıl ödeyeceksin o kadar parayı ? gibi düşüncelerle Ahmet beyin iki seçeneği oluyor. Birincisi toplum baskısının üzerine gidip, yapmış olmak için yapmak, ikincisi ise vazgeçmek.
İşte böyle bir durumda bir çok yatırımcı toplum baskısına karşı kendini güçsüz hissetmemek adına kreş açıyor. Yani sadece kreş açtım demek için kreş açmak deyimini burada kullanabiliriz. Şimdi kreş açmanın zor olup olmadığına bakalım
Bu duruma şöyle özetleyelim. Siz bir öğrencisiniz ve sınava gireceksiniz. Eğer dersinize çalışmamışsanız sınavda çıkacak her türlü soru sizin için zor olacaktır. Dersinize çalışmışsanız tam not almasanız bile yüksek bir not alacağınız kesin. Tüm soruları doğru cevaplayabilmek için konumuzu çok iyi biliyor olmalıyız.
Türkiye’de kreş açmak istiyorum diye düşünüyorsanız bilmemiz gereken terimler ve muhatap olacağınız iki bakanlık var. Bunlar;
Kreş;
Kreş teriminin ne olduğuna bakalım. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kreş tanımını yaparken 0-24 ay ( 2 yaş ) çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı kuruluşu ifade eder diyor.
Gündüz Bakım evi;
Birde gündüz bakım evleri var. Gündüz Bakım evleri ise 25-66 ay ( 2-6 Yaş) arası çocukların ihtiyaçların karşılandığı ve MEB müfredatının uygulandığı okul öncesi eğitim kurumlarıdır.
Burada bir detayı daha belirleyelim. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı açılan birçok kreş diye bildiğimiz yerler aslında gündüz bakım evleridir.
Kreş ve Gündüz Bakım evi;
Buradaki mantık diğerlerinden faklı değil ama her ikisini de içinde barındırıyor. 0-66 ay arası çocukların bulunduğu alanlardır.
Anaokulu : 36-66 ay arası çocukların bulunduğu okul öncesi eğitim kurumudur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak açılırlar.
Bu terimlerden yola çıkarak, okul öncesi eğitim kurumu açacaksınız diye genelleme yapabiliriz. Bir okul öncesi eğitim kurumunun nereye bağlı olduğuna bakılmaksızın, bir amacı var. Bu amaç ilk öğretime hazırlıktır.
Bir okul öncesi eğitim kurumunun ana amacı, ilk öğretime hazır çocuk yetiştirmektir.
Madem ki işimiz ilk öğretime çocuk yetiştirmek o zaman nasıl eğitim vermemiz gerekiyor.
Bir çocuğun ilköğretime hazırlanması demek, onun
Gibi alanlarda gelişimini yaşına paralel olarak tamamlaması demektir. Gelişim alanlarını tamamlayabilmesi içinde bir sistematik düzene ihtiyacınız vardır. Bu düzen ise sizin eğitim yaklaşımınızın göstergelerini ortaya çıkaracaktır.
İşte bu noktada sistem kendiliğinden geliyor ve yaklaşımları benimsemeye başlıyorsunuz. Aslında eğitimin felsefesi ortaya çıkıyor.
Okul öncesi alanda bir çok yaklaşım bulunmaktadır. Her birinin kendi içinde çok özel yanları vardır. Kreş açmak ya da anaokulu açmak için araştırmalarınızda eğitim yaklaşımları hakkında mutlaka bir ön bilgi oluşmuştur. Bunlardan en çok bilineni ise Montessori yaklaşımıdır.
Özellikle yaklaşım diyoruz çünkü bir eğitim programı değildir. Yani birisi ben montessori eğitimi vereceğim diyorsa, bilinki montessori yaklaşımını benimseyeceğim ve bu alanda çalışmalarıma yön vereceğim diye söylemek istiyordur. Türkiye’de kreş açmak isteyenler aşağıdaki eğitim yaklaşımlarını araştırmalılar.
Okul öncesi eğitim yaklaşımlarını başlıklar halinde verelim.
Kreş, gündüz bakımevi ya da anaokulu seçenek sizin. Tüm bunların ışığında kendi yaklaşımınızı da oluşturabilirsiniz.
Küçük bir hatırlatma yapalım. Eğitim dinamiktir, statik olamaz. Eğitim müfredatı olarak MEB Okul Öncesi Eğitim Müfredatını kullanacaksınız diyebiliriz.
Meb Müfredatı, tüm yaklaşımları içinde barındıran kaliteli bir eğitim programıdır. Tek yapmanız gereken müfredatı incelemek ve kendinize göre revize etmenizdir.
Eğitim yaklaşımlarını ve programın ne olduğunu öğrendiğimize göre kreşler ve anaokulu arasındaki farklara bakalım.
Genel olarak en çok bilinmesi gereken konular aşağıda yer almaktadır.
İşin özüne bakarsak, teknik kısımlar hariç ikisinin de yaptığı ve yapmak istediği aynıdır. Tercih sizin. İster anaokulu açın ister kreş ve gündüz bakımevi açın. Ama hedefinize en uygun olanını seçin.
Buraya kadar her şey normal gidiyor. Peki, bir kreş açmak için gerekli olan ve bilmeniz gereken konular nelerdir? Açıklamaya devam edelim.
Bunu ana başlıklar halinde açıklayalım, Kreş açmak için ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Adli sicilinizin temiz olması başlangıç için yeterli bir şarttır. https://www.okuldanismanligi.com.tr/kres-acmak-icin-gerekli-sartlar-nelerdir/ yazımızdan detaylara bakabilirsiniz.
Mutlaka duyacağınız soruları da ekleyerek devam edelim.
Gibi soru ve durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Oysa kreş açmak yada anaokulu açmak için tek şart yukarıda bahsettiğimiz,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve devlete karşı işlenen suçlardan ceza almamış olmaktır. Peki kreş açmak için ruhsat nereden alınır ? sorumuzun cevabıyla devam edelim.
Kreş açılış işlemleri AÇSH Bakanlığından gerçekleştirilir ama ruhsatı veren makam valiliktir. Vali o şehrin mülki amiri konumundadır. Valilik onayı olmadan bir kreş açılıp işletilemez.
Bu konuda belediyeden işyeri açma ruhsatıyla kreş açabilirsiniz diyenler olabilir. Belediyeler sadece ticari işletmelere ruhsat verebilirler. Bakanlıklarla işlem gerçekleştiren kurumlar belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamazlar.
Peki belediye ile ilgili bir işlem yapacak mıyız? Normal şartlar da hayır. Ama binada yapılacak tadilatlarla alakalı durumlarda, tadilat ruhsatı gerektiren bir huşu oluşursa o zaman belediye ile çalışma olacaktır.
Kreş açma ruhsatı alabilmeniz için öncelikle kreş olmaya uygun bir yer bulmanız gerekiyor. Bu yerin iskan belgesi ile birlikte bağlı bulunduğunuz ilin AÇSHB İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. https://ailevecalisma.gov.tr/chgm linkinden ulaşabilirsiniz.
Burada iskan belgesiyle birlikte dilekçe hazırlayacaksınız. Dilekçede belirteceğiniz husus, ……. Adreste, bulunan binada kreş ve gündüz bakımevi açmak istiyorum olacaktır. Hazır basılı bir matbuu yoktur. El ile yazdığınız başvuru dilekçesine ek olarak iskan belgesini ekleyin. İşlem bu kadar
Bu aşamadan sonra, yerinizi incelemeye gelmek için sizi arayacaklar ve yerinde inceleme yapacaklar.
İşte bu aşamadan sonra kreş açmak için gerekli olan fiziksel ve evraksal şartların hepsini hazırlamaya başlıyoruz.
Kreş tadilat işlemlerini ve iç kısmın dizaynının bitmesinden sonra, hazırladığımız evrakları, başvuru yaptığımız il müdürlüğüne teslim ediyoruz.
Son kontrollerden sonra, bakanlık görevlileri sizin kreşiniz için bir rapor hazırlar. İl müdürlüğünün teklifi ( Açılması uygun bulunmuştur yazısı diyebiliriz) ile dosya valiliğe gider. Valilik dosyayı inceler ve ruhsatınızı onaylar. Kreşin resmi açılışı imza tarihi itibariyledir.
Bir detay : Valilik onayı olmadan kreş ve gündüz bakımevleri hizmet veremezler, personel dahi çalıştırmaları yasaktır.
Şuana kadar kreş açmakla ilgili olarak temel bilgilere sahip olduk. Kreş açma yeterliliğimiz olduğuna göre;
konularını bilmemiz gerekiyor. İşin Özü Kreş açmak doğru bir karar mı ? sorusunun cevabını arayacağız.
Bir işi bilen yapar, bilmeyen akıl verir, yapamayan çamur atar
Sözünden yola çıkarak, kreş açmayı bilinçli bir hale getirmemiz gerekmektedir. Bunun içinde bir iş planı hazırlamamız gerekecektir. Peki, bir kreş açma iş planı nasıl işler? Detaylandıralım ve ardından merak ettiğimiz konulara geri dönelim.
Kreş açmak ne kadar kazandırır? Sorusunun cevabını merak ediyorsunuz. Kısaca özetleyelim. Aynı kapasiteye sahip iki kreş düşünelim. Birisi aylık 1000 ₺ alırken diğeri aylık 2000₺ alıyor. Kreş öğrenci fiyatları, bölgeye göre değişkenlik gösterdiği gibi, kreş sahibinin kendi inisiyatifiyle de fiyatlar belirlenebiliyor. Her ikisi de aynı doluluk oranında ne kadar kazanıyorlar.
Aylık ücreti 1000₺ olan bir kreş 50 kapasitede, para kazanamazken
Aylık ücreti 2000 ₺ olan bir kreş 50 kapasitede en az 20,000₺ para kazanabilir.
Eğer planlı bir şekilde yatırımınızı gerçekleştirmek isterseniz o zaman işi asla şansa bırakmamalısınız. Dikkatli olmalı ve işin profesyonel olması gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü başlangıçta yapacağınız her hamle, kreşinizin kaderi olacaktır.
Herhangi bir yer araştırması yaparken burada potansiyel var diye bir kreş açılamaz. Her bölgenin kendi dinamikleri vardır ve bu dinamikleri doğru kullanmanız, sizin o bölge için yapacağınız yatırımın sermayesini nasıl oluşturmanız konusunda da bilgi verecektir.
Bilgiler ışığında kreş açmak ne kadar kazandırır? Sorusunun cevabı biraz da, sizin yapacağınız yatırımın büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
Varacağı limanı bilmeyen yelkenci için, hiçbir rüzgar elverişli değildir.
Kreş açmak için çıktığınız bu yolda bir simülasyon hazırlayacağız. Bu iş planını kreş açma düşüncesine sahip olduğumuz andan itibaren yazıya döküp, olması gerekenleri aşama aşama belirteceğiz. Bu çalışma kreş açmanın tüm aşamalarını ortaya çıkaracaktır.
Devletin kreş açmak isteyenler için hazırlamış olduğu destekler bulunmaktadır. Bu destekleri alabilmenin koşulları vardır. Devlet desteklerinin ana amacı ; yatırımcıyı teşvik etmektir. Devlet bir yatırımcıyı neden teşvik eder? Çünkü devletin kalkınabilmesi için en büyük gelir kaynağı vergilerdir. İşletme sayılarının artması, karlılığın yükselmesi, ticaret hacminin artması gibi konular piyasada para akışı sağlayacaktır. Bu para akışıyla birlikte ekonomi canlanacaktır. Bu konuyla ilgili olarak, fıkra gibi hikaye vardır.
Otelci ve borcu
Gezgin bir turist küçük bir kasabaya geliyor. Konaklamak için bir otel buluyor ve içeri giriyor. Diyor ki ben buraları bilmem. Bana 1 saat ver parayı peşin olarak ödeyeyim. Eğer otelini beğenirsem kalırım. Beğenmezsem paramı alırım. Otelci kabul ediyor.
Otelci eline geçen 100₺ parayı hemen kasaba götürüyor ve borcunu ödüyor. Kasap eline geçen parayla bakkala olan borcunu ödüyor. Bakkal, lokantacıya borcunu ödüyor. Lokantacı benzinciye olan 100₺ borcunu ödüyor. Benzinci otelciye gelip, sana 100₺ borcum vardı onu ödüyorum diyor.
Bu sırada turist gelip, ben otelini beğenmedim. Benim paramı ver diyor ve 100₺ sini alıp gidiyor.
100 lira toplamda, 500 liralık işlem hacmine ulaşıyor.
Bu hikayeden anlayacağımız ise piyasa paranın dolaşmasını sağlayabilmek için devlet yatırımcıları teşvik etmektedir.
Devlet teşviklerini de bu şekilde düşünmek faydalıdır.
Devlet teşvikleri sayfamızdan avantajları öğrenebilirsiniz.
Burada bir detay verelim. Kosgeb, kreş açmak isteyenlere hibe vermemektedir. Eğer devlet desteklerinden faydalanma koşullarına sahip değilsek o zaman kendi sermayenizle kreş açmak zorundasınız.
En çok aldığımız sorulardan biridir. Her defasında aynı cevabı veriyoruz. Lakin yazmakta da fayda var. Kreş açmak için herhangi bir sertifikaya ihtiyacınız yok. İlla bir sertifika olacaksa bu sertifika sizin Türkiye Cumhuriyet kimlik belgenizdir.
Halk eğitim merkezleri gibi yerlerden alınan çocuk bakım sertifikaları ile kreşte bakıcı olunabilmektedir. Ama bu kreş açmak için bir belge değil sadece bakıcı olmanızı sağlayan belge konumundadır.
Bu konu kreşte müdür olma koşulları ile karşılaştırılmaktadır. Kreşi herkes açabilir ama herkes kreşte müdür olamaz. İşte sertifika olarak belirtilen konu tam da kreşte müdür olma şartları ile alakalı bir durumdur.
Şuana kadar her şeyi anlattık. Tüm yönleriyle ele aldık kreş açma konusunu. Şimdi anlatmadığımız bir konu kaldı. O da kreş açmanın riskleri var mı? Örneklemeyle detaylı anlatalım.
Her işte olduğu gibi kreş açmanın da getirmiş olduğu riskler bulunmaktadır. Daha önce yazımızda belirttiğimiz konulardan biri olan müteşebbis olmak yani risk alan olma durumu oldukça risk her zaman var olacaktır.
Şimdi en çok karşılaşacağımız risk faktörlerine genel bakış yapalım .
Hemen hemen herkesin karşılaştığı sorunların başında gelir. Bölgede bulunan diğer kreş ve anaokullarının yapısı, eğitim yaklaşımları gibi sebeplerle kreş açtığınızda öğrenci bulamama sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kreş açma ruhsatı alamama durumu ile karşılaşabilirsiniz. Daha önce birkaç defa karşılaştığımız bir durum olmuştu. Maalesef ki yapılan tüm yatırım boşa gitmişti. Çözüm olarak ihtiyaçlara uygun bir yer bulup yatırımın yerinin taşınmasını önermiştik. Buradaki en büyük problem, kurucunun yeri bulup hareket etmesiydi. Konu bize geldiğinde neredeyse tüm kurulum tamamlanmış sadece kreş açma ruhsatı noktasında problemler olduğu belirtilmişti.
Ama işin aslı binanın, iskanının olmamasıydı. Kreş açmak için bina şartları konusunu incelemenizi tavsiye ederiz.
Bu güne kadar edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda net olarak söyleyebilirim ki, asla fiyat düşürerek öğrenci alamazsınız. Kreş açtığınız bölge ne olursa olsun, fiyattan önce baktığı bir çok unsur bulunmaktadır.
Bir gün ankara Çayyolu bölgesinde bir kreşle görüşmemiz olmuştu. Kurucu yıllardan beri bu işte olduğunu söylüyordu. Ama nedense çocuk sayısı hiçbir zaman 30 u geçmedi diyordu. Aldığı ücreti sorduğumuzda, bölgenin aldığı ücretin yarısındaydı. Hatta bir anısını paylaşıyor. Aynen aktarıyorum.
Bir veli çocuğuyla geldi kreşi gezdi, sonra fiyatı sordu. 600 ₺ dedim. ( Bölge ortalaması 1500 ₺) Biz bir düşünelim dedi gitti. Bir hafta sonra veliyi gördüm. Hal hatır sordum. Sonra çocukla ilgili kararının ne olduğunu sordum. Cevabı çok ilginçti. Hocam o parayla benim çocuğuma ne yedirip, içireceksiniz.
Bir veli ödediği paranın karşılığını almak ister. İster istemesine de gerçekten aldığından da emin olmak ister. Kanıtlamanız gerekecek.
İşletmeler, bölgelerin kalitelerini artıran unsurların başında gelir. Bir işletmenin kalitesi bölgenin ne kadar yukarısındaysa, insanları da o noktaya çekerler. Bu gün en çok gittiğimiz esnaflar olan berberleri düşünün. Bazıları bir fön için 10 ₺ alırken, daha elit bölgelerde olanlar 50 ₺alabiliyorlar. Yaptıkları işe baktığınızda aynı şeyleri yapıyorlar. Aradaki fark sizce neden bu kadar fazla.
Yine farklı bir örnek. Cadde mağazacılığının popüler olduğu zamanlarda, sıkı sıkıya pazarlık yapabilirken, alışveriş merkezlerinde pazarlık yapamıyorsunuz. Tek fiyat politikasıyla hareket ediyorlar. Caddede bulunan esnaf 20000 ₺ kira öderken bir avm de en az 2000 dolar kira ödemesi yapan işletmeler bulunuyor.
Konu derin. O yüzden fiyat düşürme politikalarıyla daha çok çocuk alma ihtimaliniz var ama işletmenin sürdürülebilirliği için en büyük tehditle karşı karşıyasınız.
Eğitimci olmak bana göre bir sanatçı olmak gibidir. Kendi eserlerinizi ortaya çıkarıyorsunuz. Bu çocuklar hep sizden öğreniyorlar. Büyüyorlar ve gidiyorlar.
Ama eğitimci olmak ile kreş açıp işletmek aynı şeyler değildir. Eğitimci olarak bir çocuğun tüm gelişim aşamalarını takip edebilir, geriden gelen özelliklerini geliştirebilirsiniz. Dil gelişimi, motor gelişimi, bilişsel gelişimi, ruhsal gelişimi gibi konularda üstün yetenekler ortaya çıkarabilirsiniz.
Çocuk üzerinde çok mükemmel etkiler yaratabilir ve takdir edilebilirsiniz. İşte bu konular eğitimcinin niteliğini ve kalitesini ortaya çıkarmaktadır. Lakin kreşinizin kapısından kaç kişinin girdiği, kaç görüşme yapıldığı, bunlardan kaç tanesinin kayıt olup, kaç tanesinin gittiğini görebilmek için işletmeci gibi düşünebilmeniz gerekiyor.
Kreş açan kim olursa olsun bu ayrımı iyi yapabilmesi gerekmektedir. Kreşinize gelen insanların sizin adınızla mı gelmesini istersiniz yoksa kreşin adıyla mı gelmesini istersiniz.
2013 yılında bir kreşimiz var. Kreşimiz küçük ve şirin bir yer. Kurucumuz öğretmenlerimizi o kadar ön plana çıkarmış ki herkes o öğretmen için kreşe geliyor. Ta ki bir gün öğretmen ile kurucunun arası bozulana kadar.
İşte o günün sonunda öğretmen tüm velileri ile görüşmeler yapıyor. Bir hafta içinde kendine başka bir kreşte iş buluyor ve gidiyor. Ama yalnız değil. Tüm öğrencileri alarak.
Kim kaybetti, kurum kaybetti. Kreşiniz bir işletme ve asla kişiyle özdeşleştirilmemesi gerekmektedir. Bu ayrımı yapabildiğiniz ölçüde başarı sizinle birlikte gelecektir.
Kreş açarken risk olarak görünebilen prosedür ve evraklar değil, doğru planlama ve strateji olmalıdır.
Türkiye’de Adım adım kreş açmak istiyorsanız bu konuları çok iyi bilmelisiniz. Artık sektör çok gelişti. Önceden küçük bir kreş açıp büyümek mümkün iken şimdi bu neredeyse mümkün değildir. 20 kişilik 30 kişilik kreşler ve ana okulları artık kalmadı ve kalmayacak.
Bu gün nerede olursanız olun, kreş açıp içeri girdiğiniz andan itibaren işletme maliyetleri ile karşı karşıya kalacaksınız. İçeride çocuk olmasa bile aylık 350,000₺ sabit gideriniz var. Bu en düşük rakam. Giderin bu kadar yüksek olduğu ortamlarda birim maliyeti düşürebilmenin yollarını aramak gerekmektedir.
Başarılı bir kreş açmanın püf noktaları vardır. Bu püf noktalarını zaten yazımızda paylaştık. Önce ne istediğimizi sonra bu isteklerimize nasıl ulaşabileceğimizi netleştirmemiz gerekmektedir.
Koşullar ne olursa olsun tek bir odak noktanız olsun. İşini bil ve bildiğini göster. Bunu başarabildiğiniz ölçüde, bulunduğunuz şehrin yapısını görebildiğiniz ölçüde sonuç sizindir. İyisiyle kötüsüyle.
Türkiye’de adım adım kreş açmak konusunu sizler için derledik. Okul Danışmanlığı Hizmetleriyle çalışan ya da çalışmak ve kreş açmak isteyen herkese armağan niteliğinde bir yazı hazırladık.
Biz ne yaptığımızı biliyoruz. 10 yıldır var olduğumuz okul öncesi eğitim sektöründe bir çok kreş ve anaokulu kurulumları konusunda danışmanlık hizmeti verdik. Onların gelişimlerini yakından izledik. Şuan ikinci şubelerini açanlar ve koleje dönenlere tanıklık etmenin gurunu ve keyfini yaşamaktayız.
Tecrübelerimizi paylaşmaktan son derece keyif alıyor. Okul danışmanlığı hizmetleri olarak her zaman aynı konu üzerinde duruyoruz. Kreş açma prosedürleri, evrakları her zaman çözülebilir, ama yanlış yapılan yatırımı düzeltmeniz bazen imkansız bir hale geliyor. Doğru planlama ve hedefleme ile yaptığınız yatırımı değerli kılmalısınız.
Kreş Açma Hakkında Daha Fazla bilgi için https://www.okuldanismanligi.com.tr/kres-acma-sartlari-nelerdir/ ziyaret edin.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu Kurulum Uzmanı
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.