Neden Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmak Gerekiyor?

Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmak, Okul öncesi eğitim sektörüne giriş yapan ya da yapmak isteyen kim olursa olsun aklındaki ilk düşüncedir. Neden anaokulu açmak değil de kreş açmak diye düşünmek gerekiyor. İşte Neden Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmalıyım? yazımızı bu konulara açıklık getirebilmek için yazıyoruz. Şimdi kreş ve gündüz bakımevi nedir inceleyelim.

Kreş ve gündüz bakımevi, Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olan özel 0-6 yaş arası çocukların bakımlarının yapıldıkları ve günlük ihtiyaçlarının karşılandıkları yerlerdir.

Peki KREŞ nedir?

Bakanlığın yönetmeliğinde yer alan tanımı :

Kreş: (Değişik ibare:RG-8/9/2016-29825) 0-24 aylık çocuklara hizmet veren kuruluş.

Burada yola çıkarsak, bir kreş ne iş yapar. Buradaki ayrıntı 0-24 ay arası çocuklara hizmet veren kuruluş yani 2 yaşından büyük çocuklar değil. Kısaca açıklayalım bebek bakımevi gibi düşünebiliriz.

Bu verilerden yola çıkarak, kreş açmak istiyoruz dediğimizde aslında 0-2 yaş arası bebeklerin günlük ihtiyaçlarını karşılayan, ailenin çocuğunu emanet edebileceği kurum olarak nitelendirebiliriz. Yani aslında biz 0-2 yaş arası çocukların bulunduğu bir yer açmak istiyoruz. Bu konuyu aşağıda daha net bir şekilde ele alacağız.

Gündüz Bakımevi nedir?  Yine bakanlığın tanımına bakalım açıklama olarak ne yazmışlar.

Gündüz bakımevi: (Değişik ibare:RG-8/9/2016-29825) 25-66 aylık çocuklara hizmet veren kuruluşu,

Buradan anlaşılacağı üzere, 2 yaş üzeri ve 5,5 yaş seviyesinde çocuklara hizmet vereceğiz.

Şimdi terimlerin anlamını biliyoruz. Neden bu açıklamayı yaptık, çünkü şuandan itibaren rakiplerinizden farklılaşmaya başladınız. Neden mi ? 🙂

Kreş ve gündüz bakım evi açmak için araştırma yapalım.

Kreş ve gündüz bakım evi açmak, için mutlaka çevre araştırmasını yapmışsınızdır yada henüz başlamadınız. Çevrenizde gezerken kreşlerde görebileceğiniz tabela aşağıdaki gibi olacaktır.

Neden Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmak Gerekiyor?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Gündüz Bakımevi Tabela Örneği

Bir kreşte bu tabelayı görmüşseniz bilin ki, kreş sadece 2 yaştan büyük çocuklar için hizmet vermektedir.. Çünkü tabelası sadece gündüz bakım evi olarak yapılmış. 25-66 ay arası çocukların bulunduğu bir ortam var.

Bir tabela örneği daha verelim.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı  Kreş ve Gündüz Bakımevi Tabela Örneği

Neden Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmak Gerekiyor?

Kreş ve Gündüz bakım evi tabela örneği

Burası da kreş ve gündüz bakım evi peki buradan ne anlıyoruz?

0 – 66 ay arası çocuklara bakan yerler değil mi ?

Tahmininiz evet. Konu ilgi çekici olmaya başladı. Biraz daha açalım konuyu şaşkınlığınız devam etsin. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığına bağlı, kreş ve gündüz bakımevi açmak için, hem kreş ruhsatınız olması hemde gündüz bakımevi ruhsatınızın olması gerekmektedir.

Kreş Ruhsatı ve Gündüz Bakımevi Ruhsatı arasında ne farklar var ?

Normal şartlar altında kreş ve gündüz bakımevi aynı binada olabilir mi ? Elbette olabilir. Ama her kreş farklı, gündüz bakımevi açmak farklıdır.

Kreş ve gündüz bakımevi arasındaki farkları inceleyelim

Kreş ve Gündüz Bakım evi Arasındaki Farklar

Kreşler

  • 0-24 ay arası çocuklara bakım hizmeti verirler
  • Bir sağlık personelinin olması gereklidir
  • Bebek uyku odası olmalıdır
  • Emekleme odası olmalıdır
  • Bir bakıcı ve yardımcı gereklidir.

Gündüz Bakımevleri

  • 25 – 66 ay arası çocuklara bakım hizmeti verir.
  • Uyku Odası isteğe bağlı yapılabilir
  • Meb müfredatına göre  eğitim organize edilir.
  • Oyun odaları ( sınıflar vardır)

Özet Olarak

Bir kreş ve gündüz bakımevinin bir arada olabilmesi için, hem bebek grubuna, hem de 25-66 ay arası çocuklara yönelik ortamlar hazırlanmalıdır.

Buradaki en büyük sorun ise kapasite belirlemesi olacaktır. bebek grubunun kapladığı alanla, 3-6 yaş sınıflarının kapasite miktarı, kreş ve gündüz bakımevi açmak istediğiniz yerin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.

Bir bebek odasında maksimum 10 çocuk alabilecek şekilde dizayn etmenizdir.  Daha fazla bebek kayıt almak istiyorsanız 3 bebek grubu sizin için yeterli olacaktır.  2-6 yaş arası çocuklar için de en az 4 sınıf oluşturmalısınız.

Neden Kreş Açmalıyım?

Bulunduğunuz yerde çok fazlaca bebek grubu var ve aileler bu konuda şikayetçiyse 0-24 ay arası bebekler için kreş açmak mantıklıdır. Buradaki amaç sadece 0-2 yaş arası çocuklara bakım hizmeti vermektir.

Lakin burada en büyük dezavantaj ise, yeni doğum yapan annelerin çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmek istemeleri, bu alanda yeteri kadar potansiyel oluşmasına engel olmaktadır.

Fakat çalışmak zorunda olan ailelerin başka tercihleri olmadığından kreşleri tercih edebilirler. Günümüz koşullarını düşününce kreşlerin önemi çok büyük.

Yine de tek başına yalnızca kreş açmak mantıklı görünmemektedir. Çünkü ruhsatınız sadece 0-2 yaş ile sınırlı olacak.

2 yaştan sonra ise ya gündüz bakımevleri yada anaokullarına gitmek zorunda kalacaklar. Ticari boyuttan düşününce en fazla 1,5 yıl hizmet vereceğiniz bir ortam olacak. Yani 1.5 yıl sonra başka bir yere gideceklerdir.

Neden Gündüz Bakımevi Açmalıyım

2-6 yaş arası gündüz bakımevi açmak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarıyla kıyaslandığında bir takım avantajları beraberinde getirmektedir. Arada çok fark olmasa da çok bariz görünen tek fark 1 yaş farkıdır. Anaokulunda 36-66 ay arası çocuklara eğitim verilirken, gündüz bakımevleri 25-66 ay arassı çocuklara hizmet vermektedir.

Bir çok yatırımcı sırf bu nedenle gündüz bakımevi açmak istemektedir. Bu açıdan bakınca da gündüz bakımevleri anaokullarına göre daha çok rağbet görecek gibi algılanabilir.

Bu durum size artı değer de oluşturabilir. Lakin görünen her fırsat gerçekten bir fırsat mıdır? İyi değerlendirmek gerekiyor. O yüzden bölge analizini mutlaka yapmalısınız ki yatırımınız karşılığını bulsun.

Kreş ve Gündüz Bakımevi Açmak Mantıklı mı?

Kreş nedir ve kime hizmet eder biliyoruz, gündüz bakımevi nedir onu da biliyoruz.

Şimdi bu bilgiler ışığında her ikisini bir araya getirmek yapılabilecek en mantıklı süreçtir. Peki ikisini bir araya getirmek göründüğü kadar kolay mı? Kimilerine göre evet, kimilerine göre hayır.

Bize göre önemli olan her zaman belirttiğimiz gibi planlama yapmaktır. Planlama dahilinde kreş ve gündüz bakımevi açacaksak o zaman maliyetlerimizi de bu anlamda değerlendirmeliyiz.

Konumuz sadece kreş ve gündüz bakımevi açmak ise hem işletme maliyetlerini hemde kreş açma maliyetlerini net olarak bilmeliyiz. Yapacağımız çalışmanın kime hitap edeceği ve nasıl bir izlenim yaratacağı da tamamen sizin eseriniz olacaktır.

Her iki kurumu da tek çatı altında açmak istiyorsanız size tavsiyemiz

Kreş için 3 sınıf 2-6 yaş için 4 sınıf oluşturmalısınız.

Peki daha az sınıfla bu iş olmaz mı ?

Olur fakat hedeflerinize ulaşabilmek noktasında ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. bu şartlarda toplam kapasiteniz en az 70 -90 seviyesinde olacaktır.

Kreş açma maliyeti ile ilgili yazımızı okuldanismanligi.com.tr/kres-acma-maliyeti-ne-kadar-olmalidir buradan okuyabilirsiniz.

Neden kreş ve gündüz bakımevi açmak gerekiyor?

Yukarıda yazdığımız tüm bilgileri doğrultusunda kreş ve gündüz bakımevi açabilirsiniz. İşleyiş olarak anaokuluna çok benzemesinden kaynaklı olarak sitemizde bulunan anaokulu açmak  https://www.okuldanismanligi.com.tr/kategori/anaokulu-acmak/ kategorisini de incelemenizi öneririm. Bakış açınız çok değişecek ve rekabet ortamında sürdürülebilir kreşinizi kurabilirsiniz.

Okul Danışmanlığı için https://www.okuldanismanligi.com.tr ziyaret edebilirsiniz.

Yusuf YILMAZ

Anaokulu Kurulum Uzmanı

Diğer Yazılar