Gündüz bakımevi Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak açılan ve 24-66 ay arası çocukların bakımlarının yapıldığı, günlük ihtiyaçlarının karşılandığı kurumlardır. Bu yazımızda gündüz bakımevi nasıl açılır konusuna değineceğiz.
Çalışan ailelerin, çocuklarını emanet edebilecekleri bir ortam bulma çabaları vardır. Çocuğuna sevgiyle bakan, günlük ihtiyaçlarını karşılan kurumlar olarak karşımıza çıkar gündüz bakımevi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak açılırlar. Adı çok duyulmasa da toplum tarafından genellikle kreş olarak adlandırılırlar.
Gündüz bakımevi açmak, kreş açmakla aynı anlamı taşımaktadır desek yeridir. Çünkü okul öncesi eğitim kurumu açma düşüncesine sahip olan hemen hemen %90’lık kesim kreş açacağım der.
İşimiz gereği aslında bunun gündüz bakımevi açmak olduğunu biliriz. Lakin yine de sorarız.
“0-24 ay arası çocuklarla mı çalışmak istiyorsunuz?”
Sorunun cevabı elbette hayır. 2-6 yaş arası çocuklarla çalışmak istiyorum.
Sonuç olarak kreş ya da gündüz bakımevi açmak aynı kapıya çıkıyor. Şimdi gündüz bakımevi nedir ve nasıl açılır konularına açıklık getireceğiz.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere günümüz şartlarında geçim zor iş. Ailenin tüm bireyleri çalışmak zorunda. Hayatı idame ettirebilmek için buna ihtiyaç var.
Özellikle büyükşehirlerde yaşayan ailelerin yanında yakınları yoktur. Ya da çoğunun yok desek yeridir. Hal böyle olunca da, çocuğu olan ailelerin en büyük sorunu çocuklarını emanet edebilecekleri ortamın olmayışıdır.
Yakınlarının olmaması, bakımevi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. İşte bu noktada devreye gündüz bakımevi girmektedir. Gündüz bakımevleri çocuğun neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Aileler çocuklarını emanet edecekleri gündüz bakımevlerine önce güvenmek isterler. Durum malum, serviste çocuk unutanlara kadar gördük ülkemizde. Dikkat ister, emek ister, özveri ister.
Velilerin güven duyabileceği bir kreş ya da gündüz bakımeviniz olsun istiyorsanız mutlaka pandemi döneminde kreş açmak yazımızı okumalısınız.
Bir okul öncesi eğitim kurumu olmasına rağmen, bakıcı kimliğiyle daha çok ön plana çıkar. Burada asıl olan eğitim değil, çocuğun gün içinde eğlenmesini sağlamaktır.
Burada velinin beklentilerinde sadece bakım vardır. Başka bir beklentisi yoktur. Ama günümüzde gündüz bakımevi dendiğinde aklımıza hemen okul öncesi eğitim kurumu olduğu gelmektedir.
İrili ufaklı bir çok gündüz bakımevi görmek mümkündür. Hemen hemen her mahallede görebileceğimi bakımevleri vardır. Kimisi ekstralar sunarlar, kimisi ise sadece bakım hizmeti.
İşin garip tarafı daha doğru düzgün yaptığı işin ne olduğunu bilen çok az gördük. Çünkü asıl amaç bakıcılıktır.
Sosyal hizmetler bakanlığının belirlemiş olduğu kriterlere uygun olarak açılsalar da, burada eğitimden bahsetmek çok zor diyebilirim. ( işini yapanları tenzih ediyorum.) Personel olarak kız meslek lisesi çıkışlı personelleri burada bulabilirsiniz.
Bakıcı ablalarımız olur gündüz bakımevlerinde. Buradaki amaç öğretmenimize yardımcı olmaktır. Çocuklarımıza eğlenceli vakit sunmak için çabalarlar. Çoğunda da başarılı olurlar.
Çünkü bu yaş arası çocuklar ilgiye muhtaçtır. Öğretmenlerine saygı duyarlar, severler. Sonuç olarak adı üstünde gündüz bakımevi burası. Peki gündüz bakımevleri nasıl açılırlar.
Gündüz bakımevi açmak için öncelikle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra, ilgili personeller gelecek ve yerinizin uygunluğu konusunda size bilgi verecekler. İki sayfa dolusu yapmanız gerekenler listesi vereceklerdir. Bu listeyi tamamladıktan sonra evraklarınızı sunacaksınız ve ruhsatınız için gün sayacaksınız.
Gündüz Bakımevi açmakla, anaokulu açmak arasında çok az farklılıklar bulunmaktadır. İşin özü, okul öncesi eğitim kurumu açıyoruz. Sadece bağlı bulunduğu kurumlar farklıdır. Anaokulu Milli Eğitim Bakanlığına, Gündüz Bakımevi de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlıdır.
Sadece anaokulu açarken 3-6 yaş arasındaki çocuklara hizmet vereceksiniz. Sosyal Hizmetlerde ise 2-6 yaş arası çocuklara hizmet verebilirsiniz.
Gündüz bakımevlerinde müdür olmak daha kolaydır. Örneğin Sosyal hizmet ön lisans mezunu olsanız ve 4 yıllık çalışma şartını karşılamanız durumunda müdür olabilirsiniz. Ama Sosyal Hizmet ön lisans mezunu biri 50 yılda çalışmış olsa anaokulunda müdürlük yapamaz.
Gündüz bakımevi sınıflarında kullanılan malzemeler ile anaokullarında kullanılan malzemeler aynıdır. Sonuç olarak her ikisi de Milli Eğitim bakanlığının müfredatını kullanmak zorundadırlar. Yani eğitim vermek zorundalar.
Gündüz bakımevi açmak kreş açmak ve anaokulu açmakla hemen hemen aynıdır. Haliyle aşağıda vereceğimiz bağlantı da gündüz bakımevi açma şartlarını bulabileceksiniz.
Eğer bir gündüz bakımevi açmak istiyorsanız bilmeniz gereken bazı konular vardır. Gündüz bakımevi açma şartlarına ulaşmak için “Kreş açma şartları” yazımıza gidebilirsiniz. Yazımızda temel bilgilere sahip olacaksınız. Bu aşamadan sonra kimler gündüz bakımevi açabilir diye soracaksınız.
“Kimler Kreş Açabilir?” yazımızda da kimlerin gündüz bakımevi açabileceğini göreceksiniz.
Tabi burada ayrı bir parantez açmakta fayda var. Her ne kadar ne yapacağınızı bilseniz de, teknik kısımlar haricinde kalan bir çok unsur var. Yani, gündüz bakımevi açma şartlarını bilmek size sadece ruhsat aşamasında yararlı olacaktır. Oysa daha fazlasına ihtiyacınız var.
Önemli olan gündüz bakımevi açmak değil, onu sürdürülebilir kılmaktır. Sürdürülebilir gündüz bakımevi demek, kazanan bir modelin olduğunun da göstergesidir.
Her zaman planlama diyoruz. Kararınızı vermişseniz ilk yapacağınız planlama olmalıdır. Ama bunu belirli bir sistematik için değerlendirmeniz gerekmektedir.
Plan yaparken, önce ne istediğimize odaklanmamız gerekiyor. Odaklandığımız konu doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendirebiliriz. Gündüz bakımevi açmak için bina arayışımız netlik kazanmış olacaktır.
Haliyle bölge analizi yapmak son derece önemlidir. Çünkü rakiplerinizin neler yaptığını bilmek, eksik yönlerini ve çok iyi oldukları konuları ortaya çıkarmalıyız.
Yapacağımız her çalışma ya kazanmanın yolunu açacak ya da uzun vadede kaybettirecektir.
Yapacağınız her adımı iyi bilmelisiniz. İnşaat ve tadilat unsurlarını bilmeli, ve neye ihtiyacınız olduğunu ortaya çıkarmalısınız.
Okul Danışmanlığı, projelerinde önemli olan teknik analizdir. Bazı raporlarımız 20 sayfanın üzerine çıkabilmektedir. Çünkü işimiz her ne kadar gündüz bakımevi açmak olsa da, onun sürdürülebilir olması, kazanan bir modelin ortaya çıkabilmesi için son derece önemlidir.
Bizim için ilk kriter teknik analizdir. Bu sayede bütçe – maliyet dengesini kurabildiğimiz gibi, kazanacağımız tutarı hangi şartlarda sağlayacağımızı da görmüş oluyoruz.
Tüm bunlara artı olarak bir gündüz bakımevi kurulum sürecinin tamamında en az %30 tasarruf sağlayabiliyoruz. Bu da sektörü çok iyi tanımaktan geçiyor.
Bir örnekle açıklayalım.
Bir gün görüşmeye gittiğimiz anaokulu sahibi bize çok fazla para harcadığından bahsetti. Yaklaşık 700 bin ₺ ye açmış. Tabletimizden daha önce yapmış olduğumuz projemizi gösterdik ve sorduk.
Sizce burası ne kadar bütçeyle tamamlanmıştır.
Burası 700 olduğuna göre, o da en az 1 milyon harcamıştır. Hayır sadece sizin harcadığınızın yarısı. dediğimizde son derece üzülmüştü. Hatta proje maliyetlerinin neler olduğunu anlattığımızda durumu fark etmişti.
Gündüz bakımevi açarken mutlaka proje ve teknik analizinizi yaptırın. Aksi halde yatırımınız geri dönüşü zor bir yola girebilir.
İhtiyaçlarınızı ortaya çıkardıktan sonra yapmanız gereken en önemli husus ise binayı hangi şartlarda kullanmaya devam edeceğinizdir. Çünkü yerleşim planı yapmak başlı başına bir iştir.
Kapı genişliğinden koridora kadar, tuvalet sayısına kadar bir çok değişken bulunmaktadır. Bu değişkenler ise kapasitenizi belirleyen önemli unsurların başında gelir.
Tadilat işlemlerinizi yerleşim planınızdan sonra yapabilirsiniz.
Yerinizden emin olduktan sonra AÇSHB’na şahsi başvuru yapacaksınız. Bir dilekçe ile başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra yerinizi incelemeye geleceklerdir.
İnceleme sonucunda size iki sayfalık belge verecekler. Burada istekleri bulunmaktadır. Yani içeride yapacağınız tadilatlar yer alacaktır.
Tadilat ve gündüz bakımevi malzemelerinizi yerleştirdikten sonra tekrar arayıp işlemlerinizi bitirdiğinizi bildirmeniz gerekecektir. Son kontrolde onaylayacaklar ve ardından gündüz bakımeviniz için ruhsatı vermiş olacaklar.
Bol kazançlarınız olsun.
Bu yazımızda gündüz bakımevi nasıl açılır konusuna değindik. Umarız faydalı olmuştur. Lakin işin her aşaması son derece önemlidir. Asla işinizi basite almayın. Çünkü rakipleriniz bu konuda çok daha iyi olabilir.
Sağlam bir projeniz olsun ki veliler sizi tercih etsinler.
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.