Anaokulu açmak için devlet desteği arıyorsanız, oldukça haklı olduğunuzu söyleyebiliriz. Bu yüksek maliyetli ve zorlu süreç hakkında detaylı bilgileri yazımızda derledik.
“Anaokulu Açmak için Devlet Desteği Var mı?” yada” Devlet anaokulu açanlara teşvik veriyor mu? “Anaokulu açmak isteyen hemen hemen herkesin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Bu yazımızda devletin sağlamış olduğu olanaklardan bahsedeceğiz.
Devletin sağlamış olduğu teşviklerden elbette faydalanabiliriz. Konumuza kısa bir açıklama yaparak başlayalım.
Devletin yatırımcılara sağladığı birçok teşvik sistemi bulunmaktadır. Bu teşviklerin içinde yer alan eğitim konusu öncelikli yatırım kapsamında değerlendirilmektedir. O nedenle özel okul statüsünde olan her eğitim kurumu devlet teşviklerinden faydalanabilir. Her ne kadar devlet destekleri desek de sistem, teşvik etme üzerine kurgulanmıştır.
Yatırım avantajı sağlayabilmek için elbette bazı şartları sağlamamız gerekmektedir. Yani özel okul teşvik şartları vardır. Bu şartlar, anaokulu yatırımının bütçesinin, teşvik standartlarına göre uygun olmasıdır.
Özel anaokulu devlet teşviklerinin avantajları bulunduğunuz şehre göre değişkenlik göstermektedir. Burada dikkat etmemiz gereken ilk husus hangi teşvik bölgesi içinde yer aldığımızdır. Toplamda 6 bölge bulunmaktadır. Sıralama, en gelişmiş bölgelerden en az gelişmiş bölgeye göre yapılmıştır. En gelişmiş il 1. bölge içinde yer alırken en az gelişmiş il 6. bölge içinde yer almaktadır.
Aşağıdaki listede yer alan avantajlar bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.
Anaokulu yada özel okul yatırımlarınızda devlet teşvikleri alabilmek için bazı şartlar vardır. Özel okul devlet teşvikleri sayfamızda bulunduğunuz bölgeyi harita üzerinde tespit edin. Altta çıkan açıklamada yapacağınız yatırımın ne kadar olduğunu göreceksiniz. Şimdi devlet desteği alabilmek için şartlara bakalım:
Bahsettiğimiz bu şartlar, yatırımınızdan maksimum verim almanızı sağlayacaktır. Kısa bir özet yaparsak her harcamanızın %70’i geri dönecek diyebiliriz.
Projenin büyüklüğüne bağlı olarak minimum 2 yıl maksimum 10 yıl olarak değerlendirebiliriz. Özel okul devlet teşvikleri her ne kadar avantajlı olsa da, doğru kurgulanmadığı takdirde geri dönüşüm oranı çok düşük olacaktır. Bir örnek verelim;
Antalya’da bir anaokulu açmak istiyorsunuz. Bir yer buldunuz ve sermayeniz 1.000.000₺. Antalya 1. bölgede yer aldığı için 5. bölge desteklerinden yararlanacaksınız.
Tüm çalışmalarınız tamam. Teşvik belgesini aldınız, anaokulunuzu açtınız ve çalışmaya başladınız. Anaokulu ruhsat kapasitesi 100 olsun. Çalışmaya başladınız ve teşviklerden yararlanmaya başladınız. Normal şartlar altında geri dönüşüm oranınız en az %75 olacak.
Eğer fiili kapasiteniz %30’larda ise devletten alabileceğiniz destek miktarına ulaşmak için çok uzun bir süre gerekecektir. Yani karlılık seviyeniz çok düşük. Haliyle çalışan sayınızda olması gerektiğinden daha az. Kapasite ve karlılık seviyeniz düşük olacağı için geri dönüşüm süreniz uzayacaktır.
Aynı anaokulu tam kapasite ile çalıştığında ise maksimum 3 yıl içinde tüm teşvik avantajlarından yararlanmış olursunuz. Bunun anlamı ise anaokulu yatırımınız %25’te tamamlanmış oldu. Yani 1.5 milyon liralık yatırımınız size 375.000₺’ye gelmiş oldu.
Özel anaokulu devlet destekleri çalışmalarının tüm avantajlarını kullanabilmek için anaokulunuzun projelendirme sürecini doğru kurgulamanız da fayda vardır. Bu konu teşvik işlemlerinin dışında yer alsa da belirtmekte fayda olduğu kanısındayız.
Anaokulu projesini hazırlarken her detayı çok iyi değerlendirmelisiniz. Fiziksel koşullar, eğitim yapılanmanız ve yönetim organizasyonunuz bölge standartlarının çok üzerinde yer almalıdır. Bunun sebebi ise hem teşvikten alabileceğimiz her kuruşu almak diğeri de yüksek doluluk oranına en kısa sürede ulaşmaktır.
Devlet teşvikleriyle yapılacak anaokulu yatırımı için tavsiyemiz 150 kapasite ve üzeri çalışmalardır.
Öncelikli yatırım kapsamında almış olduğumuz teşvik belgesini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı vermektedir. Tüm işlemler online ortamda yapılmakta olup, teşvik işlemleri normal şartlar altında 1 hafta içinde alınabilmektedir. Bahsettiğimiz teşvik sistemi KOSGEB tarafından verilmemektedir.
Anaokulu açmak için başvuru yaptığımız teşvik belgesi onaylandıktan sonra teşvik avantajlarından yararlanmaya başlarız. İlk yararlanabileceğimiz destek KDV muafiyetidir. Anaokulu ruhsatınızı aldıktan sonra teşvik işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Teşvik tamamlama yapılmadan SGK ve Gelir vergisi desteğinden yararlanamazsınız. İşlem sıralaması doğru yapıldığında en kısa sürede tüm desteklerden maksimum fayda sağlarsınız.
Anaokulu açmak için herhangi bir hibe desteği bulunmamaktadır. Hibe karşılıksız olarak verilen bedeldir. Oysa teşvik sisteminde bir karşılık var. Şu an için herhangi bir hibe desteği bulunmamaktadır.
Anaokulu, ilk öğretim ve liselerin tamamı devlet teşviklerinden faydalanabilmektedir. İşimiz gereği yalnızca eğitim kurumlarının teşvik işlemlerini yapmaktayız.
Anaokulu açmak için devlet desteği, yatırımınızın daha karlı bir ortama dönüşmesini sağlayan, şartları taşıyan her özel okulun teşviklerden faydalanması gerekmektedir.
Bu güne kadar yapmış olduğumuz tüm anaokulu teşvik işlemlerinde, keşif danışmanlığı hizmeti yaptık. Yatırımı yerinde tespit edip ihtiyaçlarımızı net bir şekilde ortaya çıkardık. Bu sayede kapasite raporu oluşturduk ve teşvik işlemlerinde %75’lik dönüşümü %100’ün üzerine çıkardık.
Anaokulu açmak için devlet desteği almak için bizimle iletişime geçin ya da bilgi formunu doldurun biz sizi arayalım.
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.