Kreş açmak, okul öncesi alana yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için güzel bir iş koludur. Kreş açmak birçok iş koluna göre, çalışma saatleri, resmi tatiller ve prestijli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Kreş ve gündüz bakımevleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde açılabilmektedir.

Konumuz kreş açmak olunca, birçok soru da beraberinde gelmektedir. Bu yazımızda hem en çok sorulan soruları cevaplayacağız hem de kreş açmak isteyenler için bilmelerinde faydalı gördüğümüz detaylara yer vereceğiz.

Kreş Açmak düşüncesinin oluştuğu andan itibaren bir takım araştırmalar yaparız bu araştırmaların en başında kreş açmak için gerekli şartlar gelir. Burada bahsettiğimiz konular tamamen kreş ve gündüz bakımevleri için hazırlanmıştır.

Fikir aşamasında iseniz bu makalemizin sonunda bulunan anaokulu açmak hakkında bilmeniz gerekenler makalesini de okumanızı tavsiye ederiz. Bu yazının konusu sorular ve cevapları üzerine kurgulanmışken diğer yazımızda sürecin başlaması için dikkat etmeniz gereken hususlar yer almaktadır.

 1- Kreş Açma Şartları Nelerdir?

Kreş Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kreş Açma Şartları Nelerdir?

Kreş açma şartlarını iki boyutta düşünmek çok daha mantıklı olacaktır. Birinci aşama, evrak işlemleri kapsar, ikinci aşama ise özellikle fikir aşamasında fiziksel koşullar olarak karşımıza çıkar.

Evrak aşamasında ve fiziksel şartlar konusunda AÇSHB’nın sitesinde yer alan kreş ve gündüz bakımevlerinin yönetmeliğini incelemekte fayda vardır. Bu sayede hem kreş açmak istediğimiz yerin fiziksel şartlarını ve kreş açmak için gerekli evrakları tespit etme şansımız vardır.

 2-Kreş Açmak İçin Nereye Başvuracağız ?

Kreş Açmak için bağlı bulunduğunuz ilde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir.  Başvuru yapabilmeniz için kreşe uygun yeri bulmalısınız. İskan belgesi ile ön başvuruyu yapacaksınız. Sonrasında Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden yer için keşfe gelecekler. Bundan sonraki aşamada kreş açma işlemleri başlamış olacaktır.

 3-Kimler Kreş Açabilir?

Kreş açmak için en düşük şart,

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ,
  2. Devlete karşı işlenen suçlardan ceza almamış,
  3. İlkokul seviyesinde diplomanızın olması gerekmektedir.

Burada en çok karıştırılan husus kreş müdür olma kriterleridir. Kreş açabilmek için bir müdüre ihtiyacınız olacaktır. Eğer ki kreş müdürü olma koşulunu sağlıyorsanız o zaman, hem kurucu, hem de müdür olabilirsiniz.

 4- Kimler Kreş Müdürü Olabilir?

Kreş Açmak Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kimler kreş müdürü olabilir ?

Kreş müdürü olabilmek için aranacak şartlar aşağıdaki gibi olmak zorundadır. Bu maddelerden herhangi birine uyuyorsanız açacağınız kreşte müdür olarak görev alabilirsiniz.

  1. Fakülte ve yüksekokulların en az dört yıllık sosyal hizmet, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitimde psikolojik hizmetler, çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışmış olmak.
  2. Eğitim fakültelerinin yukarıda belirtilenler dışındaki bölümleri ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olanlardan pedagojik formasyona sahip olup Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışmış olmak.
  3. Bakanlık veya Bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında yöneticilik yapmış olmak.
  4. Yukarıdaki fakülte veya bölümlerden önlisans mezunu olduktan sonra en az 4 yıl Bakanlığa bağlı veya bakanlık izni ile açılan bakım hizmeti veren kuruluşlar ile resmi veya özel eğitim kurumlarında görev yapmış olmak.

Bu konuda farklı bir soru daha bulunmaktadır. Bu soru ise ön lisans mezunlarının 2 yıl çalışmış olduğu takdirde kreş müdürü olabileceği şeklinde yorumlanmaktadır. 4.maddede ön lisans mezunu olup en az 4 yıl boyunca bakanlığa bağlı kuruluşlarda çalışmış olmak şartı bulunmaktadır. 

 5- Kreş Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Kreş açmak için öncelikle, kreş açma şartlarınıza uygun olacak şekilde;

  • Kreşe uygun bina
  • Personel
  • Tadilatların belirlenmesi
  • Tefrişatın yapılması
  • Prosedür işlemleri
  • Bütçe, gereklidir.

Buradan yola çıkarak, her zaman söylediğimiz gibi planlama çok önemlidir. Şöyle örnek verelim.

Kreş açma konusunda araştırma yaparken mutlaka diğer kreşleri gördünüz. En azından bir kaçını ziyaret ettiniz. Gördüklerinizden yola çıkarak “onlar öyle yapmış ben böyle yapmayacağım” diye düşünebilirsiniz.  Oysa zamanında onlarda sizin gibi araştırma yaparak kreşi açtılar. O günkü ihtiyaçlar ve bu günkü ihtiyaçlar aynı değildir. Haliyle sizin de kendinize uygun şartları belirlemeniz gerekmektedir.

Eğer amacınız prosedür işlemleriyse zaten yazımızda mevcut. Eğer fiziksel koşullarsa o da mevcut. Bir kreş açarken gerekli olan unsurlar yukarıda belirttiğimiz maddelerdir. Eğer anaokulu açmak istiyorsanız Anaokulu Açmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

 6- Kreş Açmak İçin KOSGEB Destek Veriyor mu? 

Sermaye boyutu ne olursa olsun bir kreş açarken öncelikle devlet desteklerini araştırırsınız. Bu konuda ilk akla gelen de KOSGEB. Kosgeb desteği alabilmek için araştırmalar yaparsınız. Çok net bilgi verelim. Kosgeb, eğitim dışında kalan bir çok alanda destek vermektedir. Fakat Kreş açmak için, kosgeb destek yada hibe vermemektedir.

Yine de bir açık kapı bırakalım. Kosgeb çalışma mantığında, projeni hazırla, sunum yap, kazan mantığı vardır. Eğer projenize güveniyor ve ben bu desteği alabilirim diyorsanız. Tercih sizindir. Lakin bu güne kadar, ne kreş ne de anaokulu için kimsenin kosgeb desteği aldığını görmedik.

Şuanda mevcut durumda İŞKUR tarafından çalışan annelere yönelik kreş desteği bulunmaktadır. Yalnız her destekte olduğu gibi bunda da sınırlama ve şartlar var. Herkese çıkma şansı yoktur.

 7- Kreş Açmak İçin Devlet Destekleri Var Mı?

Kreş yatırımı yaparken, devlet destekleri vardır. Lakin bu desteklerden yararlanabilmeniz için asgari yatırım şartını sağlamanız gerekmektedir. Kreş açmak için devlet destekleri, bir hibe programı değildir. Devlet size hiç bir ödeme gerçekleştirmeyecek olup, yalnızca alacaklarının bir kısmından vazgeçecektir. Kreş açmak için devlet destekleri sayfamızı inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yine de kısa bilgilendirme yapalım. Devlet desteklerinden yararlanabilmeniz için önce hangi bölge içinde yer aldığınızı tespit etmelisiniz. Yatırımınız 1 ve 2. bölge içinde yer alıyorsa en az 1,000,000₺ 3,4,5 ve 6. bölgede yer alıyorsanız yatırımınız en az 500,000₺ olmak zorundadır.  Devlet destekleri sayfamızdan gerekli tüm süreci ve faydaları görebilirsiniz.

 8- Kreş Açma Yönetmeliği 

Yönetmeliğin ana amacı, kreş ve gündüzbakımevi yapılacak binalar için gerekli olan asgari şartları sağlamaktır. Bu şartlar neticesinde ortaya çıkacak kreşin açılışı için gerekli olan evrakların tamamını da içinde barındırmaktır. Bu sayede kreş açarken gerekli olan belgeleri hazırlamada rehber görevi görmektedir.

Kreş açma prosedürlerine nasıl ulaşabilirim derseniz kreş açma yönetmeliği iki ayrı bölümden oluşur.

  1. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik    
    Bu yönetmelikte hem asgari standartlar hem de kreş açılışı için gerekli olan evrakları tespit etmiş olursunuz. Kreş açılış süreci ve işleyişle alakalı bilgi sahibi olacaksınız.
  2. Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelik Ekler :
    Evraklar ile ilgili olan kısım da burasıdır.

Yukarıda bulunan sayfalardan kreş açma yönetmeliğine ve evraklarına ulaşabilirsiniz.

 9- Kreş Açmak Mantıklı Mı?

Kreş açmak mantıklı mı? sorusunu çok duyuyoruz. Kreş açmak hangi noktalarda mantıklı olur daha doğru bir cümle olacaktır.

  • Kreş  açma fikrinizin oluştuğu andan itibaren beklentilerinizi karşılayan bir kreş açtığınızda,
  • Rakiplerinizi iyi tanıyıp, kendinize özel unsurları oluşturduğunuzda,
  • Gelir beklentinize uygun bir model yaptığınızda
  • Kreş için eğitim programınızı oluşturduğunuzda,
  • Kreş kapasitesini beklentileriniz doğrultusunda oluşturduğunuzda
  • Kreşinizi açmadan önce projelendirdiğinizde
  • Kreş açmak için doğru fizibilite yaptığınızda  kreş açmak mantıklıdır.

 10- Kreş Açmak Ne Kadar Kazandırır?

Orta Seviye Kreş açmak yatırımınızın büyüklüğüne göre, minimum 10,000₺ -50,000 ₺ arasında kazandırabilmektedir. Daha büyük çapta projelerde ise bu rakam 100,000₺ ve üzerine çıkabilmektedir. Bu rakamlara ulaşabilmek için sağlıklı planlama yapılması çok önemlidir. Bu açıdan bakınca da kreş açmak mantıklı olabilmektedir.

 11- Kreş Açma Maliyeti Ne Kadardır? 

50 -100 kapasiteli orta seviye bir kreşin maliyeti herşey dahil, 150,000₺ ile 300,000₺ arasında olabilmektedir. Maliyeti etkileyen bir çok unsur bulunmaktadır. Bulduğunuz binanın fiziksel özellilkleri ile kreş malzemeleri seçimleri maliyetinize etki eden en büyük unsurlar olacaktır. Kreş açma maliyeti hesaplamarını eksiksiz yapabilmek için ihtiyaçları en başından belirlemek yerinde olacaktır.

Kreş açma maliyetleri ile ilgili daha fazla ve kapsamlı bilgi https://www.okuldanismanligi.com.tr/kres-acma-maliyeti-ne-kadar-olmalidir/ burada yer almaktadır.

 12- Kreş Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gereklidir?

Kreş açmak için önce planlama yapmalısınız. Beklentilerinizi net bir şekilde ortaya çıkardığınızda, kaliteli bir kreş yapmak için sermayeniz en az 250,000₺ -500,000₺ arasında olmalıdır. Sermayeniz ne kadar sağlam olursa işletmeye geçtiğiniz andan itibaren güçlü bir imaj çizersiniz. Kreş açmak için sermayeyi kreş açma maliyeti ile karıştırmamak önemlidir. Kreş açma maliyeti sizin sermayenizin bir parçası olacaktır.

 13- Kreş Nasıl Kurulur?

Kreş açmaya karar verdiğiniz anda yer bulmanız gerekmektedir.

Sıralamayı kontrol edelim.

  • Kreş açmak için fikirlerini bir araya getirin,
  • İhtiyaçlarınızı belirtin,
  • Kreşe uygun bina bulun
  • Kreş binanızın iskan belgesi ile AÇSHB’nın il müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edin,
  • Başvuru inceleme sonucunda keşif için memurlar gelecekler,
  • Size yapılacaklar listesi sunarlar,
  • Listedeki şartları yerine getirin,
  • Binanızın tadilatını yaptırın,
  • Kreş malzemeleri ve tefrişatını tamamlayın,
  • Personel seçimlerinizi yapın
  • Kreş açılışı için evraklarınızı dosyalayın,
  • Dosya tamamlandıktan sonra AÇSHB il müdürlüğüne başvurun.
  • Son kontroller gelen Sosyal Hizmet görevlileri tarafından yapılacaktır.
  • Yapılan kontroller sonucu her şey normal olduğunda ruhsatınız onaylanmak üzere rapor yazılır.
  • Ruhsatınız Hazır ( Hayırlı, Uğurlu Olsun…)

Kreş Açma Hakkında Bilmeniz Gerekenleri Özetleyelim

Kreş açmak için yukarıda bilgilerin tamamı sizler için özenle hazırlandı. Altın rehber niteliği taşımaktadır. Süreç biraz uzun olabilmekle beraber, yaptığınız tüm çalışmalara değecektir. Kaliteli ve nitelikli bir kreş açmak sizi en fazla 4 yıl içinde ikinci şubenizi oluşturmanız için bir altyapı sağlayacaktır. Normal şartlar altında ikinci yılın sonunda şubeleşmek isteyebilirsiniz.

Tüm bunların ışığında yapacağınız çalışmaları öncesinde not edin. Sonra adım adım uygulama planı geliştirin. Sonuca ulaştığınızda her bir adımın size sağladığı faydaları net bir şekilde göreceksiniz.

İlk açılış esnasında sizin için gereksiz gibi görünen bir çok detay, sonradan karşınıza çıkacaktır. Bu farkındalığı en az 1 yıl sonra görmeye başlayacaksınız ve ” İyi ki böyle yapmışım” diyeceksiniz.

Kreş ve Gündüz bakımevi işletmek, prestijli olduğu kadar meşakkatli bir iştir. Çünkü insanlar en değerli varlıklarını sizlere emanet edeceklerdir. İşte tam bu noktada çok hassas dengelerinizin olduğunu fark etmeniz mümkündür.

Okul Danışmanlığı Hizmetleri olarak ister anaokulu, ister kreş ve gündüz bakımevi olsun tüm çalışmalarımızda doğru planlama kurgusu ve analizlerimizle sonuca ulaşıyoruz. Önemli olan konu ise biz herkesin yaptığını değil, yapmaya cesaret edemediklerini yapıyoruz. Önce yaptığımız işin farkında olmamız ve farkındalık yaratacak çalışmaları ortaya çıkarmamız gerekmektedir.

Sonuç olarak bu yazımızda sadece açılış süreçleri ile ilgili olarak bilgi verdik. Kreş ve anaokulu kurulumlarında ortak olan bir çok konu vardır. Yine blog sayfamızda bulunan makalelerimizi  ve hizmet detaylarımızı inceleyebilirsiniz.

Yazının başında belirttiğimiz anaokulu açmak hakkında bilmeniz gerekenler konulu makalemize buradan ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları bizlere, mail, telefon yoluyla iletebilirsiniz. Ücretsiz ön danışmanlık sürecinde, doğru adım atabilmeniz için gerekli destek güç olarak her zaman yanınızda olacağız.

Anaokulu danışmanlığı https://www.okuldanismanligi.com.tr/anaokulu-danismanligi/ hemen ziyaret et.

 

Diğer Yazılar