Bu yazımızın ana amacı anaokulu nasıl açılır? sorusuna cevap vermek ve her bir aşamayı değerlendirmek. Anaokulu açmadan önce karşılaşacağımız durumları bilmek anaokulu yatırımı yaparken bizi daha bilinçli hale getirecektir.
Bir çok konuyu ele almaya çalıştık ama her bir detay kendi için başka bir detayı barındırıyor. O yüzden bu yazımızda öncelikle anaokulu açmadan önce sektörel bir bakışa sahip olacağız. Ardından anaokulumuz için ihtiyaçlarımızı belirleyip, yasal süreçlere nasıl geçeceğimizi, kadro oluşumundan rekabet üstünlüğünü nasıl almamız gerektiğine kadar bir çok konuyu ele aldık. Yazının sonunda ise anaokulu pazarlaması ile anaokulu işletme maliyetlerine değindik. Daha fazla bilgi sunmak isterdik ama konu amacından sapmış olurdu. O yüzden ilgili alanlara sitemizde bulunan diğer makalelerin linklerini paylaştık. Takıldığınız yerde o makaleye ulaşıp detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Okul öncesi eğitim sektöründe on binlerce kurum bulunmaktadır. Bu kurumların her birinin farklı vizyonları ve misyonları vardır. Bir anaokulu açmak için ihtiyaç olan fırsattır. Fırsatlar her zaman karşımızdadır ve bunları görebilmek için sadece o alana bakmak yeterlidir.
Bunların ilki artan nüfus ile insanların özel anaokullarına ilgisi artmaktadır. Çalışan çalışmayan neredeyse herkes çocukların okul öncesi eğitim almalarını istemektedirler. Anaokulu açmak bu anlamda önemli bir fırsat yaratmaktadır. Çünkü hala yeterli düzeyde okul öncesi eğitim kurumları bulunmamaktadır.
Piyasada ölmez sektörler vardır ve bunların başında da eğitim gelmektedir. İhtiyaç hiç bitmeyecektir. Ebeveynlerin çocukları için güvenli bir gelecek hazırlama arzuları çocuk doğduğu andan itibaren başlamaktadır. Bu vesileyle doğru bir eğitim kurumu arayışları da bu aşamada karşımıza çıkmaktadır.
Tecrübelerimiz nezdinde, anaokulu açmak isteyen girişimcilerin büyük bir çoğunluğunda gördüğümüz ve üzerinde konuştuğumuz konuların başında, “çocuğum için uygun bir yer bulamadım” oluyor. Peki sektör hala yeterli seviyede eğitim kurumuna sahip değilken neden oluyor da bazı insanlar ihtiyaçlarının giderildiğini düşünmüyor.
Bu sorunun cevabı gelişmekte saklı. Biz ülke olarak gelişmeyi çok sevemiyoruz. Muhafazakar yapımız kendi doğrularımızın dışına çıkmamamız için bizi uyarıyor. Çünkü orası bilinmeyen bir alan ve biz de bilinmeyenleri hiç sevmeyiz.
Eskiden, aman hocam eti senin kemiği benim zihniyetinde iken, şimdi çocuğum kılına zarar gelmesin zihniyeti ortaya çıkmıştır. Bana göre her ikisinin de haklılık payı var ama kararında olmak kaydıyla. Buradaki asıl sorun GÜVEN sorunudur.
Sanırım bu açıklama yeterli gelmiştir. Eğitim kurumlarının kendilerini yenileyememesi, güncel eğitim teknolojilerine olan uzaklığı, hizmet yönetimi konusunda eksik kalmaları, doğrunun sadece kendilerinde olduğunu iddia etmeleri, eğitim sektörüne yatırım yapan girişimcilerin iştahını açmaktadır.
İşte bu yüzden anaokulu açmak için tam zaman ŞİMDİ
Anaokulu açarken bir çok fırsat karşımıza çıkabilecektir. Bunlardan biri devletin eğitim kurumları için sağlamış olduğu teşviklerdir. Bu teşviklerle yatırımınızın en az 4/3 ünü geri kazanabilirsiniz. Bu konu hakkında makalemizi okuyabilirsiniz. Anaokulu devlet teşvikleri makalemiz.
Sektör sürekli değişiyor yenileniyor. Gelişen çağa ayak uyduramayan okul öncesi eğitim kurumları rekabet ortamında geri kalmakta ve yatırımcıların iştahını açmaktadırlar.
Şimdi bir anaokulu nasıl açılır sorusuna cevap verelim ve işin yasal süreçlerine geçelim.
Anaokulu açmak için ilk aşama bölgenizin bu iş için uygun olup olmadığını belirlemek olmalıdır. Her bölge anaokulu açmak için uygun gibi görünse de burada devreye hedefleriniz girecektir. Anaokulu açmak için ilk adım kendimize “ben bu işi neden yapmak istiyorum?” sorusunu sormaktan geçmektedir.
Gerçekten neden anaokulu açmak istiyorsunuz? Cevapları sizde. Mümkün olduğu kadar sorularınıza içtenlikle yanıt verin ve hiçbir detayı atlamayın. Çünkü kurmak istediğiniz anaokulunun temeli burada atılacak ve bundan sonraki tüm süreci etkileyecektir.
Bu soruya vermiş olduğunuz cevaplar aynı zamanda ihtiyaçlarınızı belirleyecektir. Bu sayede anaokulu açmak için ihtiyacınız olan binanın niteliklerini belirleyecektir. Bu konu çok önemli. Yapacağınız anaokulunun büyüklüğü sizin vizyonunuzla bütünleşecektir. Haliyle yer seçerken kapasite ve binanın imkanları rekabet ortamında sizin en önemli varlığınız olacağı gibi velilerin de tercihlerine doğrudan etki yapacaktır. Anaokulu bina seçimi ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yasal süreçler için öncelikle bir işletme sahibi olmamız gerekiyor. Hemen şirket kurmak isteyebilirsiniz. Biz genelde şirket kurulumlarını kurum açılışına yakın bir zamanda yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer teşvik işlemleri ile başlıyorsanız o zaman ilk olarak şirketi kurmanız gerekmektedir.
Yasal prosedürleri 2 aşamada ele almak faydalıdır. Birincisi standartlar yani binanın anaokulu olabilmesi için gereklilikler diyebiliriz. İkincisi ise yapmış olduğumuz çalışmaların çıktıları yani evraksal süreç olacaktır.
Anaokulu açmak için ilk ihtiyacınız olan standartlar yönergesidir. Dosyanın tamamına ulaşmak için Milli Eğitim bakanlığının linkini buraya bırakıyorum. https://ookgm.meb.gov.tr/www/yonerge/icerik/73
Yönerge, makaleyi okuduğunuzda değişmiş olsa bile siz en güncel halini bulabileceksiniz.
Standartlar yönergesini okurken dikkat etmeniz gereken konu, bu yönergenin asgari standartları belirlediğidir. Bir örnekle açıklayalım.
Örnek 1: Sınıflarda kapasite hesabı için öğrenci başına en az 1.5 metrekare baz alınmaktadır. Tavan yüksekliği 3 metre olmalı ya da tavan yüksekliği 3 metreden alçaksa 4.5 metreküp hacim hesabı yapılır. Sınıf alanları 15 metrekareden küçük olamaz.
Şimdi bu maddeye göre bulduğunuz yerde hesaplama yapabilirsiniz. Lakin eğitim kalitesi, anaokulunun hizmet sunumu gibi konuları düşündüğünüzde 30 metrekareye 20 öğrenci alamayabilirsiniz. Nedeni ise kurumun ihtiyaçları ve hedef kitlesiyle alakalıdır. Hizmet kalitesi ve öğrenme ortamının hazırlanması içerideki alanı daraltacak ve çok öğrencinin olması öğretmenin her çocuk için ayırdığı zamanı kısıtlayacaktır.
Standartlar yönergesi asgari ihtiyaçları belirler, sizin işletme politikanızı belirlemez.
Bu yönergeden sonra özel öğretim kurumları yönetmeliğine de göz atmanızda fayda var. Çünkü hazırlanması gereken evraklar tam da bu noktada karşımıza çıkacak. Yine bir açıklama yapmalıyım ki, ülkemizin bir çok ilinde işler farklı yürüyor. Yani yönetmelikte görmediğiniz bir detay karşınıza hazırlamanız gereken bir evrak olarak çıkabilir. Sorun oluşturmaz ama bina detaylarında soru işaretleriniz varsa yeri kiralamadan önce mutlaka bu sorunları gidermelisiniz.
Örneğin bir bina buldunuz ve 35 yaşında. Bu binayı kiralamadan önce mutlaka deprem testini yaptırın ki teknik rapor esnasında çıkabilecek sorunları önceden görün. Aksi halde o ana kadar yapmış olduğunuz tüm yatırımınızın geri dönüşü olmayacaktır.
Kendi hazırladığımız anaokulu açmak için gerekli evrakların listesini de sizinle paylaşıyoruz. Meb anaokulu açma evrakları buradan inceleyebilirsiniz.
Buraya kadar gelmişseniz artık ne yapacağınızı bilirsiniz. Şimdi bir sonraki aşamaya geçebiliriz
Her okul öncesi eğitim kurumunun bir eğitim felsefesi vardır. Kimileri Montessori eğitimi vermek ister, kimi reggio emilia, kimisi Waldorf… birden çok okul öncesi eğitim programları vardır. Eğitim programlarının hangisinin sizin için iyi olacağını belirleyebilirsiniz. Ben bunlardan anlamam da diyebilirsiniz. Fikir vermesi açısından okul öncesi eğitim programlarının neler olduğunu yazdığımız makalemize göz atabilirsiniz. Eğitim sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Eğitim yaklaşımınıza karar verdikten sonra bu eğitime uygun personel seçmeniz gerekecektir. İlanlarınızı verirken de bu kriterleri mutlaka belirtin ki sorun yaşamayasınız.
Eğer anaokulu müdür olma şartlarına sahip değilseniz, kurumunuz için uygun bir müdür adayı bulmalısınız. Tavsiyemiz müdürlük vasfına sahip olsanız da, sizi asiste edecek bir müdür ya da koordinatör bulundurmanız yönündedir. İşletme aşamasında iş yükünüz çok fazla olacaktır. O yüzden eğitim alanının koordinasyonunu birilerine devretmek akıllıca olacaktır. Buradan artan zamanla anaokulu işletmenizi geliştirebilirsiniz. Araştırmalar yapıp süreci kendi lehinize çevirebilirsiniz.
Anaokulu kadrosu oluştururken aklınızda bulunması gereken, bize göre en önemli konu ise bu işin bir ekip çalışması gerektiğidir. Farklı alanlardaki çalışanların tek bir amacı işletmeyi maksimum performansla çalışmasını sağlamaktır. O yüzden bir temizlik personeli bile, bizim için hayati öneme sahiptir. Kalite kimse yokken de aynı şeyleri yapmaya devam etmektir.
Şimdi düşünün siz yokken işleyişi sağlayacak olan ekibiniz, tam performansla hangi şartlarda çalışır? Bu durum size hem performans yönetimini hem de insan kaynaklarını doğru kurgulamanız gerektiğini hatırlatır.
Kadronuzu da tamamladığımıza göre bir sonraki aşamaya merhaba diyebiliriz.
Ruhsat alma sürecine geçebilmek için öncelikle yasal prosedürleri tamamlamamız gerekecek. Evrakların bir çıktı olduğunu söylemiştik. Binanın bu aşamada tadilatının tamamlanmış olması gerekiyor. İçeriye girdiğinizde bu gün eğitime başlayacak hale gelmişseniz evraklarınız da hazır demektir.
Evraklarınızı bize göre 3 nüsha halinde hazırlayın. Biri sizde, biri ilçe milli eğitim müdürlüğünde, diğeri de İl milli eğitim müdürlüğünde olacak şekilde düzenleyin. Ne olur ne olmaz. Tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz ki bazen teslim ettiğimiz evraklarımızın, milli eğitim müdürlüğünde kaybolmasına çok kez şahit olduk. Eksik evrak var diye geri bildirim aldık. Şaka gibi ama gerçek. O yüzden elinizde mutlaka yedek bulundurun. Hatta mümkünse ilçe milli eğitime teslim ettiğiniz evrağınızın kaydı yapıldıktan sonra elden il milli eğitime ben teslim edeyim diyebilirsiniz.
Evrağınız il milli eğitim müdürlüğüne tesliminden yaklaşık 15 gün içinde müfettişlerin sizi ziyaret gelmelerini beklemelisiniz. Eğer bu süre içinde gelen giden yoksa mutlaka sorgulama yapın.
Müfettişler gelip kontrollerini yaptıktan sonra raporlarını, Milli Eğitim Bakanlığına sunacaklardır. Sonrasında aşamalar il milli eğitim ve en son ilçe milli eğitim müdürlüğüne evraklar geri gelecek. Bunun anlamı ruhsatınız hazır.
Ruhsatınızı almaya giderken mühür başvurusu yapmayı ve mebbis şifrelerini almayı unutmayın.
Tebrikler artık yasal bir anaokulunuz var. Şimdi asıl konu başlıyor.
Size göre bir anaokulunun başarılı olabilmesi için neler yapması gerekiyor. Bu konuyla ilgili iki tür yaklaşım karşımıza çıkacak. Kendi tecrübelerimizden yola çıkarak özetleyelim.
Başarı ekonomik odaklı mı ? Yoksa Eğitim Odaklı mı?
Bir anaokulunun başarılı olabilmesi için, tartışmasız ekonomik faktörler en başa yazılabilir. Her ne kadar eğitim kurumu olsak ta bir anaokulu işletmesi kuruyoruz. Başarı hem öğrenci sayısıyla hem de ekonomik faktörlerle ölçülebilir. Bunun dışında bir çok faktör yazabiliriz ama en önemlisi bu iki madde.
Başarılı olabilmek için başarı kriterlerinizi çok iyi belirlemeli, hizmetinizi çok iyi bir şekilde pazarlamalısınız. Artık siz bir anaokulu pazarlaması yapmak zorundasınız.
Hizmetinizin kimleri hedeflediğinizi bilmelisiniz. Mesela bu konuda hedef kitle diye herkes bağırıyor ama hedef kitlenin sadece 2-6 yaş arası çocuğu olan ailelerden oluştuğunu düşünüyorlar. Oysa burada hedef kitleyi belirlerken, sosyo- ekonomik faktörlerin olduğu, demografik özelliklerin belirlenmesi gerektiğini hatta siyasi, eğitim, kültürel yapı ve psikografik verileri ele almamız gerektiğini düşünmüyor.
Saydığımız her bir maddede bulunan veli gruplarının kendi içinde statüsel bir arayışları bulunmaktadır. O yüzden hedef kitle belirlemesi yaparken doğru soruyu sormak gerekiyor. Doğru soru nedir?
Benim sağlamış olduğum anaokulu hizmetini kim, neden alacak. Gerçekten insanlar bana bu ödemeyi sağlayabilirler mi ?
Fiyatlama politikam hangi kitleye hitap ediyor? Yada anaokulumun bulunduğu bölgedeki rakiplerimin aldığı ücretin altında mıyım, üstünde miyim?
Burada çok ince ayrıntılar devreye giriyor. Konu daha da hassaslaşıyor desek yeridir. Çünkü burada alacağınız her karar işletmenizin başarısını etkileyecektir.
Bu aşamada ise bilmeniz gereken en önemli konulara giriş yapacağız. Anaokulu Pazarlama stratejilerine hoşgeldiniz.
Buraya kadar yapmış olduğunuz her çalışma, her ayrıntı sizin reklamlarınızda kullanacağınız detayları belirleyecektir. Tanımadığın her hangi bir şeyi tanıtamazsın. Eğer bir ajansa verir yaptırırım reklamımı derseniz aynı şey onlar için de geçerli. Tanımadığınız hiçbir şeyi pazarlayamazsınız. Yapacağınız en güzel reklam “ERKEN KAYIT FIRSATLARI İÇİN BİZİ ARAYIN” peki buradaki fırsat ne?
İşte tam da bu noktada rekabet avantajları devreye girecektir. Yine bir soru sormanızı isteyeceğim.
“BENİ RAKİPLERİMDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİM NEDİR”
Kısaca özetleyelim. Altını siz doldurursunuz.
Bir anaokulunu rakiplerinden ayıran özellikler
Şimdi Maliyetler ve gelir kaynaklarına geçebiliriz
Anaokulu maliyetleri genelde en can sıkıcı konulardan biri. Almak varken neden verelim ki? Tabi bu işin esprisi lakin aynı zamanda gerçeği de. Anaokulu maliyetlerinden bahsederken buradaki ana konumuz anaokulu işletme maliyetleridir. Anaokulu açma maliyetleri başlı başına farklı bir konudur. Ama yine de buraya linkini bırakalım. Anaokulu Açma maliyetleri yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Buradaki maliyetleri kendiniz de çok rahatlıkla tahmin edebileceğiniz gibi hazırladık. Veriler 2025 yılına ait olsa bir rakam vermek yerine, maliyet kalemini nasıl hesaplayacağımızı bulabiliriz.
Gelir kaynaklarınız ise sadece öğrenci ücretleriniz olacaktır. Bazı okullar ek hizmetlerden de bedel talep etmektedir. Kırtasiye ücretleri, kitap ücretleri, branş eğitimi, gezi, tiyatro vb…
Burada 10 madde olarak belirtsek te bazı konuları eş zamanlı ilerlemesi gerekmektedir. Siz sıralamaya bağlı kalmadan da işlerinizi tamamlayabilirsiniz. Anaokulu nasıl açılır? Sorusunun kısmi olarak açıklamaya çalıştık.
Anaokulu açma süreci karmaşık ve çok bilinmeyenli denklem çözmek gibi olabilir. Önemli olan ayrıntı ise tüm süreci bir bütün olarak görmeyi başarmakta gizlidir. Hiçbir konu bir diğerinden bağımsız değildir. Mümkün olduğundan hiçbir ayrıntıyı atlamadan ilerlemenizde fayda vardır.
Profesyonel destek için ücretsiz ön danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Yusuf YILMAZ
Anaokulu Danışmanı
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.