Anaokulu açmaya karar vermiş, ihtiyaçlarını tamamlamış ve anaokulu ruhsat işlemleri için gerekli belgelere ihtiyaç duyanlar için hazırlanmıştır.

Anaokulu açmak için gerekli belgeler, anaokulu ruhsatı alabilmek için milli eğitim bakanlığına vermeniz gereken belgelerin tamamıdır.

Bu yazımızda MEB Özel Öğretim Kurumları yönetmeliğinde yer alan kurum açılış işlemleri Okul Danışmanlığı farkıyla sadeleştirilmiştir. Çok kolay bir şekilde evraklarınızı hazırlayabilirsiniz.

Anaokulu açmak için gerekli belgeler nelerdir? En sık duyduğumuz sorulardan biridir. Merak edilenleri açıklığa kavuşturuyoruz.

Anaokulu açmak isteyen girişimcilerin ortak özelliği bu alana ilgi duymalarıdır.

  • Bir anaokulu açabilmek için nereden başlamak  gerekir?
  • Anaokulu açma prosedürleri nelerdir,
  • Anaokulu açma maliyeti nedir?  gibi bir çok soru beraberinde gelmektedir.

Anaokulu açmak için gerekli belgeler özel öğretim kurumları yönetmeliğinde yer almaktadır. Sürekli güncellenmektedir. Anaokulu açmak için evrakların hazırlanabilmesi için anaokulu açacağınız binanın hazır halde olması gereklidir.

Anaokulu prosedürlerinin ilk aşaması olarak Ek-1 çizelgesini doldurmamız gerekiyor. Ek-1 bizim MEB’e vereceğimiz dosyanın ilk sayfası. Bu dosya ile beraber sırasıyla belirtelim.

Anaokulu Açmak için Gerekli Belgeler nasıl hazırlanır?
Anaokulu açmak için belgeler

Anaokulu Açmak İçin Gerekli Belgeler Nasıl Hazırlanır?

Evrak listemiz aşağıdaki gibi olacaktır. Bir dosya hazırlayıp aşağıdaki sıralamaya göre düzenleyebilirsiniz.


Şimdi madde made inceleyerek devam edelim.

1- EK-1 Başvuru Formu

Bu formda şahıs ya da işletme bilgilerimizi dolduracağız. Tüzel kişi yukarıda da açıkladığımız gibi şahıs firması dışında bir işletme kurmuşsanız dolduracağınız alandır. Şahıs firmasıysanız sadece şahıs olan alanı dolduracaksınız.

Milli Eğitim Bakanlığı Anaokulu Açmak için başvuru formu EK-1 e bu linkten ulaşabilirsiniz.

 

2- Adli Sicil Beyanı

Aşağıdaki metni kopyalayıp word dosyasına atıp altına da ad soyad ve imzanızı atmanız gerekmektedir. Bu tek başına yeterli olmayacaktır. E-devlet üzerinden devlet kurumlarına verilmek üzere adli sicil kaydı ve arşiv sicil kaydı yoktur yazısını almanız gerekecek ve her ikisini de aynı dosyaya koyacaksınız. Dosyaya Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Meb Adli Sicil Beyanı Dosyası

3- Sicil Gazetesi / Faaliyet Belgesi

Şahıs ya da limited şirket kurmuşsanız ticaret odası ya da esnaf sanatkarlara bağlı olmanız gerekmektedir. Ticaret sicil gazetesi çıkarmanız gerekecek. Bu gazetede sizin okul öncesi eğitim faaliyetleri yapacağınız nace kodu yer alacak. Bu kod aynı zamanda sizin vergi levhanızda da olacak.

Nace kodunuz 5.1 okul öncesi eğitim altında 85.10 okul öncesi eğitim ve alt başlık olarak 85.10.02 kodu ile özel öğretim kurumları tarafından verilen okul öncesi eğitim kurumu ibaresinin olduğuna dikkat edin. Bu kodu muhasebecinize vererek şirket kurulumunu kolaylaştırabilirsiniz.

4- Kurucu Temsilcisi Yetki Belgesi

Eğer tüzel kişilik oluşturmuşsanız ve evrak işlerinizi takip etmesi için bir çalışanınızı görevlendirmişseniz, yönetim kurulu karar defterinde kurucu temsilcisi ataması yapmanız gerekmektedir. Muhasebeciniz konuya hakimdir, sizin adınıza bu işlemi gerçekleştirebilir.

5- Teknik Rapor

Yapı denetim firmalarından, anaokulunun yapılacağı bina ile ilgili olarak çıkaracağınız teknik raporu ifade eder. SİM ( Serbest İnşaat Mühendisi) ve İTB ( İşyeri Tescil Belgesi) belgelerinin teknik rapora eklenmesi gerekmektedir.

Teknik rapor alınırken beton analizlerini de almanız gerekmektedir.

6- Sağlık Raporu

Bağlı bulunduğunuz halk sağlığı müdürlüklerine başvuru yaparak iş yeri açılışı için sağlık raporu almak istediğinizi beyan edin. Burada ilgili birimlerin ya matbuu formu vardır ya da size bir dilekçe doldur derler. Eğer örnek isterseniz aşağıdaki tablo işinize yarayacak.

Sağlık Raporu Dilekçesi  Bu dilekçeyi kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Sağlık raporu dilekçesinden sonra bir hafta içinde yer kontrolüne gelecekler ve bir kaç gün için de onayınızı almış olacaksınız.

7- İtfaiye Raporu

Bağlı bulunduğunuz il itfaiye biriminden aynı sağlık raporunda olduğu gibi dilekçeyle başvurunuzu yapacaksınız. Ardından kontrole gelecekler ve size yangın ile ilgili olarak alınacak önlemleri belirtecekler. Bu önlemleri aldığınız zaman tekrar son kontrole gelecekler. Tüm çalışmalar yapılmışsa, raporunuz bir iki gün içinde elinizde olacak.

8- Yerleşim Planları

Anaokulu açmak istediğiniz yerin kullanım alanlarını ve vaziyet planını gösterir belgenizin çıktılarını alacaksınız. Her kat için 4 adet A4 ve A3 çıktı alıp dosyanıza ekleyin.

Teknik raporu aldığınız kurumdan onaylatmanız gerekmektedir.

9- Müdür ve Personel Evrakları

Yönetici çalışma izin belgesi diye belirtse de bu form ek-5 formudur. Bu formu dolduracaksınız. Maaş bilgileri  vb bilgiler burada yer alacak . Müdür evraklarının içinde, diploma, hizmet dökümü, adli sicil beyanı ve fotoğraf olmak zorunda.

10- Tapu ve Kira Kontratı

Kira kontratı ve tapu belgesinin asılları ile fotokopilerini yanınızda bulundurun. Evrak teslim aşamasında ilçe milli eğitim müdürlüğünde onaylatacak ve asılları geri alacaksınız. İskan belgesininde içinde olmasına özen gösterin. Eğer bir apartman altı dükkan tarzında ya da site içerisinde anaokulu açıyorsanız yönetim kurulu için hem bahçe kullanım izni hemde anaokulu açılmasında sakınca görülmediğini belirten muvafakatname almanız gerekmektedir. Bu belgede kiralama evrakları içinde yer alacak. Numarataj belgesini de belediyeden alın.

11- Kurucu Fotoğraf

Kurucunun son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı olacak. 2 adet yeterli ama ne olur ne olmaz diyerek 6 adet yanınızda bulunsun.

12- Vergi Levhası

İşletmenize ait vergi levhasını hazırlayın. Muhasebeciniz size mail ortamında ulaştıracaktır.

13- Öğrenim Belgesi

Kurumu açacak kişi ya da temsilcisinin öğrenim belgesi ve eğer öğretmenlik yapmış ise hizmet cetveli burada yer alacak.

14- Bina Fotoğrafı

Binanın dış cephe fotoğraflarını çıktı alın. En az 4 tane olacak şekilde dosyaya ekleyin. Normalde listede yok fakat istenecektir.

15- Numarataj

Belediyeden alacağınız, adres bilgilerinizi gösterir belgedir. Ufak bir ücret ödemesi yapabilirsiniz.

16- Coğrafi Bilgi Sistemi (MEBCBS)

Genel Müdürlükçe belirlenerek internet sayfasında yayımlanan formatta bina, duvar, bahçe ve benzeri detayların yer aldığı ölçüm kroki verisi.


Anaokulu Açmak için Gerekli Belgeler nasıl hazırlanır?
anaokulu açmak için gerekli belgeler nasıl hazırlanır?

Anaokulu açmak için gerekli belgelerin tamamı bunlardır. Bu kalemlerin dışında kalan belgeler ise fiziksel prosedür işlemlerine tabidir.

Anaokulu açmak için gerekli belgeler nasıl hazırlanır sorusunun cevabını vermiş olduk. Yukarıda bulunan dosyalara ek olarak herhangi bir belge istenebilir. Bağlı bulunduğunuz ilçe milli eğitim müdürlüğü bu konuda size bilgi verebilir.

Belki de yüzlerce okulun evraklarının hazırlanmasını sağlamamıza rağmen Türkiye’nin her yerinde farklı bir uygulama ile karşılaştığımızı söyleyebilirim. İlçe milli eğitim müdürlüğü kendi içinde farklı belgeler talep edebiliyorlar. Bunu unutmadan hareket etmekte fayda bulunmaktadır.

Anaokulu açmak için gerekli belgeler dışında evrak hazırlamanız gerekmemektedir. Lakin anaokulu açacağınız binanın özelliklerine göre ekstra ek dosyalar oluşturmak zorunda kalabilirsiniz.

Tüm bunları nasıl çözeceğim derseniz Okul Danışmanlığı Hizmetleri olarak sizlere tam destek vermekten keyif duyarız. Açmak istediğiniz anaokulu ne olursa olsun prosedürler çok önemlidir. Doğru hazırlanmamış bir anaokulu için buradaki evraklar yetersiz kalabilir.

Konu ile ilgili olarak Meb Prosedür İşlemleri Zor mu? adlı makalemizi de mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Sizin için çok faydalı olacağı kanısındayım.

Bir işi bilen yapar, bilmeyen akıl verir, yapamayan çamur atar .

Yusuf YILMAZ

Anaokulu ve Kreş Kurulum Uzmanı

Okul Danışmanlığı Hizmetleri

Bu Yazılarda ilginizi çekebilir.

Diğer Yazılar