MEB anaokulu açma prosedürleri ilk etapta anaokulu açmak isteyen kişilerin gözünü korkutur.
Anaokulu açmak isteyen hemen hemen herkes MEB Prosedür İşlemleri zor mu? diye düşünür. Bu konuda zorluk göreceli diyebiliriz. Çünkü prosedürleri anlamak için yazılanları doğru okumak gereklidir. Kulaktan dolma bilgilere itibar etmemenizi tavsiye ederiz. Bilen de bilmeyen de birşeyler söyleyip şevkinizi kırabilir.
Anaokulu açma, bir fikir olarak aklımızda oluşur. Sonrasında araştırmalar başlar. Bu aşamada ilk sorulardan biri gelir.
Evet ilk sorumuzun cevabını Kimler Kreş Açabilir yazımızda belirtmiştik. Bundan sonraki aşamaya geçtiğimize göre prosedür işlemlerinin ne şekilde olması gerektiği konusunu açıklığa kavuşturabiliriz. Burada MEB prosedür işlemlerini iki aşamada değerlendirmemiz gerekmektedir.
Şuan da “Nasıl Yani ?” diyor olabilirsiniz. Evet, 2 aşamada değerlendirmemiz gerekmektedir. Gelin bu aşamaları öğrenelim. MEB Prosedürlerinin görünmeyen yüzüne bakalım.
Öncesinde biraz açıklama yapalım. Anaokulu açma prosedürleri olarak ilk aklımıza gelen evraklar mı ? Eğer cevabınız evraklar ise yanılıyorsunuz. Aklımıza ilk önce fiziksel koşullar gelmeli. Evrak işlemlerini her halükarda çözebilirsiniz. Fakat fiziksel koşulları çözmek için ciddi bir maliyeti göze almanız gerekebilir. Bir de üzerine kaybettiğiniz zamanı ekleyince durum zorlaşıyor. Ticarette “vakit nakittir” sözüne çok ters hareket etmiş oluyoruz. Bu kısa açıklamadan sonra başlıyoruz.
MEB prosedür işlemlerindeki ilk aşamamız milli eğitim bakanlığının standartlar yönergesidir. Anaokulu açarken fiziksel olarak karşılaşacağımız hemen bir çok detay burada yer almaktadır. MEB Standartlar yönergesini bu linkten ulaşabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli husus standartlar yönergesinin ne anlatmak istediğini bilmekten geçiyor. Örnek vermek gerekirse;
Sınıf yapılacak alanların en az 15 m2 olacağı yazıyor. Anaokulu kontenjanı alabilmek için öğrenci başına düşen alan ise 1.5 m2. Yani bir sınıfa bu şekilde 10 çocuk alınabilir. Oysa aynı yer için “tavan yüksekliği 3 metrenin altındaysa hacim hesabı yapılır” der. Düz mantıkla baktığımızda her 15 m2lik alana 10 öğrenci alacağımızı düşünebiliriz. Ama hacim hesabını yapmayı erteleyebiliriz.
MEB özel okul açma prosedürlerini yorumlarken dikkatli olmamız gerekmektedir. Yönergenin tümü parçalar halinde yer almaktadır. Gözünüzden kaçan unsurlar olabileceği gibi, yönergede yer almayan unsurlarla da karşı karşıya gelme olasılığınız çok yüksektir. Bir örnek verelim.
Mutlaka araştırmalarınızda duyduğunuz bir 100 metre kuralı var. Yani özel okul açılacak yerin 100 metre çevresinde alkollü içki olan bir yer olamaz. Ama bunu standartlar yönergesinde bulamazsınız. Karşınıza en son ne zaman çıkar tahmin edin. Herşey bittikten sonra. Bu durumun anlamını biliyor musunuz? Yatırımızın bir anda yerle bir olması demektir. Konu açılmışken bir detay verelim. Milli eğitim bakanlığının yönergesiyle, gelen müfettişlerin yönergesi aynı olmuyor. Aklınızda bulunsun…
MEB Prosedür işlemlerindeki ikinci aşamamız ise anaokulu açmak için gerekli evrak işlemleri için gerekli olan yönetmelik. İşte şimdi hazırlamanız gereken evrakları bulabileceğiniz bir ortam var. İhtiyacınız olacak tüm bilgi ve belgeleri burada bulacaksınız. Anaokulu açmak için öncelikle EK-1 dosyasını doldurmanız gerekmektedir. Sonrasında sırasıyla hazırlayacağınız evrakları bulacaksınız. MEB Özel öğretim kurumları yönetmeliği dosyasına buradan ulaşabilirsiniz. Yalnız bir dipnot daha verelim. Bu yönetmeliği Eklere kadar okuyun.
MEB Prosedür Danışmanlığı Hizmetlerimizde hem MEB standartlar yönergesi hem de Özel öğretim kurumları yönergesini dikkate alıyoruz. Her çalışmadan önce son kontrollerimizi yapıyor ve ruhsat almamızın önündeki engelleri teker teker ortadan kaldırıyoruz. Sonucunda ise ruhsatınız bir şekilde çıkacak.
Buraya kadar kısa bir açıklama yaptık. Daha fazlasını beklediğinizin farkındayız. Konuyu biraz daha genişe yaymamız gerekiyor. Çünkü özel okul açma danışmanlığı kapsamında evrakların hazırlanması sadece anaokulu için değil, ilkokul, ortaokul lise, kişisel gelişim kursları gibi alanları da ilgilendiriyor. O nedenle Okul danışmanlığı hizmetleri olarak tavsiyemiz.
MEB prosedür işlemleri için bizden destek alabilirsiniz. İşinizi şansa bırakmayın. Bu iş sadece bir evrak hazırlama işi değil anaokulunun ya da özel okulun yaşam kaynağıdır. Doğru hazırlanmamış yerleşim planı size zarar olarak geri döner. İşinizi şansa bırakmayın…
MEB Özel okul açma işlemlerini merak ediyorsanız detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz: MEB Özel Okul Açma İşlemleri Nasıl Yapılır
Haber bültenimize kayıt olarak gelişmelerden hemen haberdar olun.
Anaokulu Danışmanlığı Copyright 2021 | Anaokulu Danışmanlığı Hizmeti | All Right Reserved.