Bilgi Alın

Bilgi formu doldurarak bizimle iletişime geçin


    Sizi ne zaman aramamızı istersiniz?

    Size nasıl ulaşalım

    Anaokulu açma fikri heyecan vericidir. Mükemmel derecede hayaller kurdurur. 20 öğrenci olsa, sonra 50 sonra… Yalnız bir an gelir ve şöyle düşünürsünüz. Anaokulu açmak istiyorum, Nereden başlamalıyım? İşte bu soru sizin anaokulu açmanızın ilk adımı ve ilk doğru sorusudur.
    Ama bu hayali gerçekleştirmek için nereden başlamalıyım diye sorduğunuz anda, önünüze çıkan belge yükü, mimari süreçler, mevzuat ayrıntıları ve maliyet hesaplamaları, bu heyecanı hızla karışık bir sürece dönüştürebilir.

    İyi haber şu ki;
    Doğru adımlarla, bu süreç hem kolay hem de kazançlı olabilir.

    Bu yazımızda, yatırımcı gözüyle anaokulu açma sürecini sıfırdan anlatıyoruz.
    ✅ Neye ihtiyacınız var?
    ✅ Hangi sırayla ilerlemelisiniz?
    ✅ Riskleri en aza nasıl indirirsiniz?

    Konumuz çok derin olsa da diğer yazılarımızı da okuyarak bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu bilgilerin her birinde ciddi bir tecrübe vardır ve anaokulu yatırımcısı için her biri rehber niteliğindedir.


    📊 1. Adım: Hayal Değil, Hedef Belirleyin

    Bir anaokulu yatırımcısının ilk olarak hayal kurduğunu söylemiştik. Yalnız bu durumun çoğunu eğitimciler yaşıyor diyebiliriz. Çünkü yapı gereği çok duygusal hareket ederler. Duygusal hareket ettiğimizde ise istemeden de olsa yanlış kararlar alabiliriz. Oysa olması gereken soyut kavramlar değil, somut kavramlar olmalıdır. Şimdi bu soruların cevaplarını aramalısınız.

    • Neden bir anaokulu açmak istiyorsunuz?
    • Hedef kitleniz kim?
    • Hangi bölgede açmayı planlıyorsunuz?

    Strateji olmadan yatırım, sadece rastgele bir girişimdir.

    Hedef belirlediğimiz takdirde, ulaşmak istediğimiz aşamayı doğru tanımlama şansına da sahip olabiliriz. O yüzden hedefiniz mümkün olduğu kadar somut olmalı. Örneğin ben anaokulu açmak istiyorum, çünkü kendi işimi yapıp mutlu olmayı tercih ediyorum. “Kazancımı kendim belirlemek istiyorum. Hatta aylık 500,000₺ kazanmalıyım” gibi somut bir hedef oluşturabilirsiniz. Bundan sonraki aşamada ise bu hedefinize gidebilecek yer arayışına başlayabilirsiniz.

    🗺️ 2. Adım: Anaokulu Açmak İçin Bölge ve Bina Tercihi

    Madem ki hedefiniz somutlaştı o zaman yapılması gereken bu hedefe ulaşabilmek için bölgeyi tespit etmek. Sonra da ihtiyacınıza göre binanın büyüklüğünü tercih edip araştırmaya başlamak. Bölge tercihi en önemli konulardan biridir.

    “Sizin kim olduğunuzu, seçimleriniz belirler”

    Bu çok önemli bir sözdür. Çünkü bölge seçerken kendinize en yakın çevreyi tercih edeceksiniz. En yakın derken mesafe olarak değil, kültürel yapı, ekonomik koşullar gibi faktörler burada bilinçaltı bir davranış sergilemenizi sağlayacak. Bilinçaltınızı kontrol altında tutmak zorundasınız.

    Anaokulu binasını bulduğunuz anda ilk sormanız gereken sorular;

    • Bina mevzuata uygun mu?
    • Taşıyıcı sistem, kat yüksekliği, yerleşim planı nasıl?
    • Bulunduğu bölge eğitim yatırımı için uygun mu?

    gibi soruları sormak olacaktır. Yalnız bunlar da çok teknik konuları beraberinde getirmektedir. Her detayı bilemeyebilirsiniz. Ama bilinçli hareket etmek zorundasınız. Tabi yatırımınızın karşılığını almak istiyorsanız.

    📌 Not: Okul Danışmanlığı Hizmetleri olarak bu analizleri keşif hizmeti kapsamında yerinde yapıyoruz.


    3. Adım: Kapasite ve Yerleşim Planı

    Hedeflerimiz net olduğuna göre önceliğimiz maksimum kapasiteyi nasıl alacağımızı hesaplamak olacaktır. Burada, anaokulu açmak için Milli Eğitim Bakanlığının Yönetmelikleri, Kreş ya da Gündüz Bakımevi açmak için de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yönetmeliklerine hakim olmanız gerekmektedir.

    “Bir mimarla anlaşırım o yapar bu işlemleri” diye düşünebilirsiniz. Haklılık payınız da var. Lakin bir mimarın yönetmeliklere hakim olması için en az 50 tane anaokulu yapmış olması gerekmektedir. Aksi halde olmayacak yerde sınıf olur. Bu artık tecrübeyle sabit. Burada mimarlara bir şey diyemiyorum çünkü onlar da eline gelene göre hareket ediyorlar.

    Ankara’da sonradan dahil olduğumuz bir anaokulu binasının projelerini inceliyorduk. Bina toplamda 1800 metrekare. Böyle bir yerden çok yüksek bir kapasite alınması gerekiyordu. Lakin mimari plan öylesine hazırlanmış ki anaokulundan toplamda 100 kapasite almamız bile mümkün değildi. Oysa sınıf sayısı oldukça fazlaydı. Yeniden bir planlama ile kapasiteyi 350’ye kadar çıkarabildiğimizi söyleyebiliriz.

    Binayı bulduktan sonra, yerleşim planımız için sormanız gereken sorular;

    • Bina kaç çocuk alır?
    • Tuvalet sayısı, sınıf büyüklüğü, ortak alanlar yeterli mi?
    • Maliyetleri düşürecek yerleşim nasıl olur?

    🎯 Kapasite sadece metrekareyle değil, bilgiyle hesaplanır.

    Tabi burada kapasiteyi doğrudan etkileyen bir çok konu var ama sıkıcı olmaması adına detaylara inmiyoruz. Ama genel anlamda sormanız gereken konular bunlar. Eğer, bu sorulardan istediğimiz cevapları alamıyorsak yatırımımızı yeniden sorgulamak zorundayız.

    Bu kısım belki de en can alıcı nokta. Çünkü bir anaokulunun yerleşim planı onun bundan sonraki tüm sürecini doğrudan etkileyen güçlü bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yerleşim planı oluştururken ezbere değil, her bir metrekareden maksimum performans alacak şekilde düzenlemek zorundayız. Çünkü yasal prosedürler tam da bu noktada devreye girecek. Yanlış bir hamle sizi hem zaman hem de maliyet olarak üzecektir.

    🧾 4. Adım: Mevzuat ve Ruhsat Süreci

    Genellikle anaokulu yatırımcılarının ilk ilgilendikleri konu ruhsat süreci. Bizi arayanların %60’ının odak noktası. Hep aynı soru geliyor. Prosedür işlemlerini siz hallediyor musunuz? Biz elbette rehberlik ediyoruz ama evrak takibi diye bir konumuz yok. Çünkü biz sizin evraksal sürecinizi mimimun seviyeye indirecek yapıya sahibiz.

    Örneğin yerleşim planının hazırlanmasıyla anaokulu açmak için yasal mevzuatın tamamını uyguluyoruz. Evraklar ise yaptığımız çalışmaların çıktılarıdır. Anaokulu yatırımcılarımıza kalan kısım ise sadece iki yere uğramaktan ibaret oluyor. Biz işi bu kadar kolaylaştırmışken niye evrak kovalayalım.

    Ama siz ne olur ne olmaz kendi işinizin başında durun. Binanın yönetmeliklere uygunluğu ve ruhsat süreci ile ilgili olarak mutlaka bağlı bulunduğunuz il müdürlüklerine gidin. Çünkü bölgesel anlamda farklılıklar olabilmektedir. Sizin bu hataya düşmemeniz için yapmanız gereken her bir ayrıntıyı incelemeli ve aşağıdaki sorulara cevap bulmalısınız.

    • Anaokulu mu, yoksa kreş mi açacağım?
    • Milli Eğitim Bakanlığı özel okul yönetmeliği nedir?
    • Kreşlerin yönetmeliğinde neler var?
    • Ruhsat almak için hangi belgeler gerekir?
    • Ne zaman başvuru yapılmalı?

    📎 Doğru evrak sıralaması yapılmazsa süreç aylarca uzayabilir.

    Doğru evrak sıralamasından kastımız, aslında sürecin bir bütün olarak ele almaktan ibarettir diyebiliriz. Biri geç olursa yatırımınız maalesef ruhsat alma konusunda problem yaşar. En son aşamada bize gelip bu işi siz çözün istediğiniz parayı verelim diyenler vardı. Ama çözülmesi imkansız konularla insanlara umut veremeyiz. Biz sadece olması gerekenleri yaparız. Hallederiz, çözeriz gibi kelimeleri duyduğunuzda kaçın diyebiliriz.

    Anaokulu yatırımı varsayımlarla yönetilemez.


    💡 5. Adım: İç Mimari ve Marka Algısı

    Şimdi burası şuana kadar yazdıklarımızdan daha önemli. Hatta en önemli kısım diyebiliriz. Bu konuyu bu kadar önemli yapan nedir biliyor musunuz? Marka Algısı.

    Marka algısı, aslında velilerin gözündeki sizin değerinizdir. Hani demiştik ya “siz ne iseniz, tercihleriniz de o olur” diye… İşte o konunun geldiği nokta burası. Anaokulunuzun adı, logosu, kurumsal kimliği, karakteri hepsi burada şekillenecek.

    En başta belirlediğiniz hedef sizin vizyonunuzu oluşturmuştu. Şimdi bu vizyonu gösterme vakti. Konu çok derin o yüzden biraz kısaltacağım. Çevreye verdiğiz imaj, velinin aklındaki sizin anaokulunuzun konumunu belirleyecek. Konum derken aklınıza binanın bulunduğu yer gelmesin. Veli sizin anaokulunuzu gördüğünde, hemen bir kalite sıralaması yapacak, bu kalite sıralamasına göre önce hangileri geliyor ve siz kaçıncı sıradasınız? Bu sorunun cevabı, velinin anaokulu tercihinde doğrudan belirleyici bir rol oynayacak.

    Şimdi kendinize sormanız gereken soru şu, ben kendimi kaçıncı sırada görüyorum? Neden?

    Veli anaokulu tercih ederken algıyı satın alır. Sizin algınız bu iş için yeterli mi değil mi sorgulayın.

    Nasılsa henüz işe başlamadınız, Anaokulu açma maliyetlerini belirlerken bu kriteri de es geçmeyin. Burada yapacağınız her tasarruf sizin alacağınız öğrenci ücretinden de tasarruf etmenizi sağlayacak.

    📈 6. Adım: Açılıştan Önce Kayıt Planı

    Öğrenci ücretleri demişken kayıt yapmak için de planlarınız olmalı. Velilere nasıl ulaşacaksınız? Onlar sizden nasıl haber alacaklar gibi konuları derinlemesine incelemeniz faydalı olacaktır. Eğer kendi başınıza bir anaokulu açıyorsanız, rakiplerinizin her birini incelemelisiniz. Size ne kadar doğru bilgi verirler bilemem ama ne kadar çok bilgi o kadar iyidir.

    Dijital dünyada insanlar artık her şeyi arama motorlarına soruyorlar. Yapay zeka kullanımları oluyor. Sizin de teknolojinin gerisinde kalmamanız gerekmektedir. Rekabetin çok yüksek olduğu bir sektöre giriş yapıyorsunuz. Siz çok iyi niyetli olabilirsiniz ama rakipleriniz aynı niyette değiller.

    Siz yine de kendinize bu soruları sorun;

    • Velilerle tanışmadan önce güven nasıl oluşur?
    • Açılışa özel tanıtım ve dijital reklam nasıl planlanır?
    • Boş okul değil, dolu okul açmak mümkün mü?

    🧭 Sonuç olarak anaokulu açmak istiyorum, nereden başlamalıyım sorusunun cevabını ele alalım.

    Anaokulu açmak, yalnızca bir binayı düzenlemek değil…
    ✔️ Bir strateji kurmak
    ✔️ Bir sistemi işletmek
    ✔️ Bir markayı inşa etmektir.

    Bu süreci profesyonel şekilde planlayanlar, sadece okul açmakla kalmaz; kendi bölgesinde fark yaratan, doluluk oranı yüksek, sürdürülebilir bir kurum kurar.

    📌 Siz de “anaokulu açmaya nereden başlayacağım” sorusuna artık gerçek bir cevap arıyorsanız…
    📞 Bizimle iletişime geçin, sizin için özel bir yol haritası oluşturalım.
    ✅ Binayı siz bulun, kurumu biz tasarlayalım.

    Yusuf YILMAZ
    Anaokulu Danışmanı